Menu

 

A+ A A-
Dato' Dr Mohd Fadzilah Kamsah

Dato' Dr Mohd Fadzilah Kamsah

Pakar motivasi yang tidak asing lagi, sering muncul di tv dan radio ini adalah anak kelahiran Sg. Pinang, Klang. Mendapat Ijazah Pertama di Universiti Malaya dalam bidang Agricultural Sciences, kemudian menyambung pengajian Sarjana dan Ph.D. di Wisconsin, USA dalam bidang Organizational Communication. Berpengalaman mengendalikan lebih 6,000 kursus dalam bidang motivasi. Kini beliau adalah Pengarah Urusan Excel Training & Consultancy Sdn. Bhd. dan Ketua Pengarah ETC Communications Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  


 

30 KESILAPAN MENDIDIK ANAK-ANAK SIRI 1

Kita mempunyai lima jari. Sering kali apabila kita menuding jari menyalahkan orang lain, kita akan menuding dengan jari telunjuk. Namun sering kali kita tak sedar bahawa tiga atau empat jari selain jari telunjuk menuju kepada kita.

Isyarat ini menunjukkan bahawa kadang kala sesuatu masalah yang timbul adalah disebabkan oleh kesilapan kita sama ada dalam berfikir, bertindak dan membuat keputusan. 

BERMAIN DAN BERGURAU DENGAN ANAK-ANAK

Cuba tanya pada diri, berapa kerapkah anda bermain-main dan bergurau-gurau dengan anak-anak anda?

Dunia kanak-kanak ialah dunia yang sebenarnya kita belum mengerti secara mendalam tentangnya. Dunia mereka berwarna-warni, penuh dengan hilai tawa dan dihiasi unsur-unsur yang positif. Pasti semua tahu bahawa kanak-kanak gemar bermain dan bergurau. Oleh sebab itu, kanak-kanak boleh juga dididik melalui gurau senda dan permainan.

CEMERLANG ATAU GAGAL ADALAH PILIHAN ANDA

SEMUA orang impikan saat-saat kejayaan dan kecemerlangan. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, 95% dari pelajar-pelajar di Malaysia mengaku bahawa mereka tidak cemerlang. Rata-rata mereka menyatakan bahawa mereka adalah pelajar yang sederhana. Prestasi dan pencapaian anda pada masa akan datang ditentukan oleh tindakan anda pada hari ini, bukan dipengaruhi oleh kejayaan atau kegagalan anda pada masa lampau.

LATIHAN YANG BERTERUSAN

KAEDAH melatih anak-anak dengan latihan berterusan merupakan kaedah yang disarankan oleh Rasulullah s.a.w. Anak kita memang cemerlang tetapi perlu dilatih secara praktikal dan berterusan. Kaedah latihan boleh dibahagi kan kepada beberapa ciri, antaranya:

MEMAHAMI HAKIKAT ANAK BERMASALAH

ANAK-ANAK ialah cahaya mata, buah hati dan pengarang jantung ibu bapa. Kepada anak-anaklah ibu bapa meletakkan harapan dan pergantungan yang sangat tinggi terhadap pencapaian anak-anak mereka.

MEMBENTUK SIKAP POSITIF ANAK

RAMAI ibu bapa yang tidak sedar bahawa mereka boleh membentuk sikap positif anak-anak dari dalam rumah. Idea ini cukup mudah. Tetapi mungkin ramai yang terlepas pandang kepentingan dan keberkesanannya. Seorang anak A, dibesarkan dalam suasana kampung. A sekeluarga menternak ayam dan itik di kawasan rumah mereka. Mereka juga menanam pelbagai tumbuh-tumbuhan seperti sayur-sayuran serta bunga-bungaan.

CARA BERBEZA MENDIDIK ANAK

DARIPADA ibu bapa yang sama (dari rahim ibu dan sulbi bapa) akan lahir beberapa orang zuriat. Tetapi setiap anak mempunyai jasad lahiriah dan personaliti yang berbeza-beza. Justeru, cara mendidik dan memberi kasih sayang kepada anak-anak adalah berbeza-beza.