Menu

 

A+ A A-

AGAR HATIMU DILINDUNGI ALLAH

Firman allah s.w.t. dalam surah al-falaq yang bermaksud: “ katakanlah (wahai muhammad):
‘aku berlindung kepada (allah) tuhan yang menciptakan sekalian makhluk. daripada bencana makhluk-makhluk yang dia ciptakan. dan daripada bahaya malam apabila gelap. dan daripada kejahatan tukang sihir yang menghembus pada simpulan, tangkal. serta daripada kejahatan pendengki apabila dia berdengki.’”

Sebab turunnya ayat ini mengikut yang tertulis dalam Tafsir ibn Kathir bahawa seorang Yahudi bernama Labid bin al-‘Asam daripada Bani Zuraiq, salah seorang munafik telah mengenakan ilmu hitam (sihir) terhadap Nabi Muhammad s.a.w.

Dia telah mengambil rambut Nabi Muhammad s.a.w. dan membuat sebelas ikatan (simpulan) dan meletakkannya di bawah sebuah batu berhampiran dengan telaga bernama Zarwan. Akibatnya, Nabi Muhammad s.a.w. telah mengalami kekeliruan dan was-was tentang perkara yang telah dilakukan atau yang belum dilakukan Baginda (walaupun perkara itu tidak mempengaruhi ajaran dan sifat kenabian Baginda s.a.w.)

Dalam keadaan itu, malaikat Jibril turun menghadap Baginda s.a.w. dan memberitahu perkara yang sebenar dan menyampaikan dua surah iaitu surah al-Falaq dan surah al-Nas.

Baginda bersama-sama para sahabat pergi ke telaga tersebut dan mengalihkan simpulan rambut tersebut. Ketika setiap kali surah dibaca, simpulan itu terurai dengan sendirinya dan setelah simpulan yang ke-11 terurai, maka bebaslah Baginda daripada pengaruh ilmu hitam tersebut.

Sentiasa memohon doa agar dilindungi
Allah s.w.t. memerintahkan kita agar sentiasa memohon bantuan-Nya, tidak kira waktu siang atau malam, waktu susah atau senang, waktu miskin atau kaya, waktu muda atau tua, waktu sakit atau sihat.

AGAR HATI

Kebiasaannya perlakuan jahat berlaku pada waktu kita lemah, seperti ketika sakit, miskin dan susah. ini adalah kerana waktu itu nafsu bermaharajalela disebabkan bisikan syaitan yang menguasai diri. Ketika itulah fikiran menjadi tidak waras dan melakukan apa saja kejahatan seperti merompak dan sebagainya. Jadi, saat inilah pertolongan Allah ditagih dengan merafakkan doa kepada Maha Agong. Apa-apa pun, segala kejahatan itu timbul daripada perasaan hasad dengki.

Hasad yang melampau
sayyid Qutb mengemukakan bahawa hasad ataupun iri hati merupakan gangguan emosi yang boleh mengakibatkan kesan yang negatif terhadap seseorang. Menurut beliau, manusia tidak mengetahui rahsia-rahsia kejadian jiwa manusia dan potensi yang dimilikinya.

Terdapat begitu banyak perkara yang berlaku diluar jangkauan pemikiran kita bersumberkan kemampuan ini, seperti komunikasi jarak jauh yang berlaku antara suami isteri. Komunikasi seperti ini adalah perkara luar biasa yang diperakui oleh ramai, yang belum mampu dihuraikan oleh perkembangan ilmu pengetahuan yang berkembang pesat masa kini.

Sehubungan itu, tidak wajar kita menolak pandangan yang mengatakan bahawa kemudaratan boleh disebabkan oleh pandangan orang yang mempunyai perasaan hasad kepada seseorang yang lain. Malah, ucapan dan tindakannya juga boleh mencetuskan sesuatu masalah kepada orang tersebut.

Ada juga bahaya yang boleh disebabkan oleh manusia, sehinggakan kita dituntut selari dengan amalan Nabi Muhammad s.a.w. yakni dengan membaca surah al-Falaq dan al-Nas dan kemudiannya menghembuskan kedua-dua telapak tangan Baginda. Selepas itu Baginda mengusap ke seluruh badan, dimulai dari kepala dan wajah. Hadis ini diriwayatkan oleh ramai ulama hadis, antaranya al-Tirmizi dan al-Nasai’i.

Allah s.w.t. mengajar kita menerusi surah ini agar memohon perlindungan Allah daripada pelbagai malapetaka, yang bersifat pelik dan rahsia. Justeru dating perintah-Nya supaya kita memohon kerana tiada upaya memelihara keselamatan diri melainkan dengan ketetapan-Nya.

Seandainya bahaya-bahaya itu berada dalam jangkauan manusia, maka tentulah Allah s.w.t. tidak menyuruh kita memohon pertolongan daripada-Nya seperti yang ditetapkan dalam ayat ini.

Demikian kesimpulan yang amat menarik oleh al-Marhum al-syeikh alsyakrawi dalam tafsirnya.

 

 

Oleh Ustaz Dr Zahazan Mohamed

Sumber artikel daripada majalah Gen-Q isu 6

 


 

 

Ustaz Dr Hj Zahazan Mohamed

Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah.

Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir “KULTUM” (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian “kultum ust zahazan”.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

  TBBK1057 TBBK1157TBBK1182

   TBBK1052TBBK1297TBBK1126

    TBBK1214TBBK1052

Kembali ke atas