Menu

 

A+ A A-
Prof Dato' Dr Mahmood Zuhdi Abd Majid

Prof Dato' Dr Mahmood Zuhdi Abd Majid

Dilahirkan di Kelantan. Mendapat pendidikan awal di Maa’had Muhammadi Kota Bharu, Kelantan sebelum ke Akademi Islam Universiti Malaya. Mendapat sarjana dari Universiti al-Azhar dalam bidang Syariah, dan University of Kent, England dalam bidang Pengajian Asia Tenggara, dan Ph.D dari Universiti Malaya dalam bidang Syariah. Pernah menjawat Dekan Fakulti Syariah Universiti Malaya dan Pengarah Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya. Kini sebagai Profesor di Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Beliau telah menghasilkan 23 buah buku dan menyumbang artikel dalam 22 buah buku.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

KISAH MINYAK ATAR DAN KAYU SUGI

KADANG-kadang, sejurus sebelum mengangkat takbir untuk sembahyang berjemaah atau Jumaat atau hari raya, seseorang mencalit tangan atau lengan anda dengan sejenis bauan yang dikenali dengan minyak atar. Baunya semerbak sekali, namun kadang-kadang memeningkan kepala.

KEDUDUKAN WANITA

ANTARA persoalan baru yang belum selesai diperkatakan ialah kedudukan kaum wanita. Dulu perbincangan tidak timbul kerana persetujuan umum seolaholah telah dicapai. Wanita mempunyai kedudukan mereka yang tersendiri dalam keluarga dan masyarakat. Mereka difahamkan sebagai golongan manusia yang tidak boleh menandingi kaum lelaki yang dilihat begitu dominan sekali.

KEMBALI KEPADA AL-QURAN DAN SUNNAH

Tajdid bermaksud pembaharuan. Lazimnya tajdid diperlukan apabila sesuatu itu sudah menjadi begitu lama dan lapuk. Jadi, tujuannya adalah untuk menjadikan yang lama itu baru dan segar semula.

MAKAN SETALAM DENGAN TIGA JARI

SEWAKTU kami berada di Mina untuk melontar jamrah, iaitu salah satu keperluan mengerjakan haji, hidangan disediakan di dalam talam untuk dimakan bersama. Sebelum itu, sewaktu berada di Makkah hidangan seperti itu tidak pernah saya lihat. Kerana biasanya, untuk makan sama ada kami masak sendiri atau membelinya di kedai.

MAKAN ULAT DALAM BUAH

  • Kategori Hukum

DALAM kitab-kitab fiqah klasik ada disebutkan, ulat dalam buah boleh dimakan kalau bersama buah. Tetapi kalau ulat itu sudah diceraikan daripada buah ia tidak lagi boleh dimakan.

WUDUK KEBAL

LERAIKAN kemelut fiqah dan toleransi bermazhab

Pada tahun 1970 saya pergi menunaikan haji. Pada waktu itu tambahan awal kepada Masjid al-Haram sedang dibina. Tempat melontar di Mina sudah dibesarkan sedikit tetapi belum berlapis seperti sekarang. Masjid Nabawi di Madinah belum dibuat tambahan seperti yang ada sekarang. Para jemaah tidaklah seramai pada hari ini.

HUKUM BERWUDUK MENGGUNAKAN AIR PAIP

AL-KISAH, apabila beberapa buah kampung di sebuah daerah pedalaman menerima bekalan air bersih melalui paip yang dipasang oleh kerajaan, beberapa orang daripada penduduknya berasa musykil sama ada air seperti itu boleh digunakan untuk mengambil wuduk atau sebaliknya. Maklum sajalah sebelum itu mereka tidak pernah mendengar hukum berkenaan. Malah paip air itu sendiri merupakan perkara baru bagi mereka. Sebelum itu masalah berkenaan tidak pernah timbul.