Menu

 

A+ A A-
Mohd. Al-Adib Samuri

Mohd. Al-Adib Samuri

Lulusan Undang-undang dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), kini bertugas sebagai tenaga akademik di Jabatan Syariah, UKM. Penulisannya boleh dibaca di blognya; www.aladib.net. Beliau kini sedang melanjutkan pengajian di peringkat Ph.D. dalam bidang Undang-undang Perbandingan.

SPESIS SYAITAN YANG SAMA

Safar (perjalanan) ke Sabah kali ini terasa indah. Mendung kelabu yang dilihat ketika pesawat mendarat, menyapa sayap yang berliuk. Awan awan sarat berisi air bagaikan bersedia menitik basah ke bumi.

BIAR TAK MENYALA, BARANYA JANGAN PADAM

Api jihad tidak akan padam. Biarpun sekuat mana Barat dan orang-orang kafir membenci istilah dan konsep jihad, tetap akan ada para pejuang Islam yang bersedia memberikan darahnya untuk memastikan Islam tertegak dan terbela daripada kezaliman kuffar.

MENGINTIP (AL-TAJASSUS YANG DIBENARKAN)

Orang yang kita intip, selidiki atau dedahkan aibnya pada hari ini, esok lusa mungkin giliran aib kita pula diteropong orang.

Maruah diri seseorang ialah suatu yang sangat dipelihara oleh Islam. Islam mendahului mana-mana agama di dunia dalam perihal menjamin keselamatan diri, bukan sekadar pada sifat fizikal, tetapi pada nilai diri itu sendiri.