Menu

 

A+ A A-

YA ALLAH HANYA KEPADA ENGKAU AKU MEMOHON PERTOLONGAN

ALLAH s.w.t. berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 186 yang bermaksud: “Dan apabila hamba-hamba-Ku, bertanya kepadamu mengenai Aku (katakan) sesungguhnya Aku dekat. Aku menyahut doa orang berdoa, tatkala dia berdoa kepada-Ku, justeru sahutlah seruan-Ku.”

Antara hakikat kelebihan berdoa, hadis Nabi s.a.w. yang diriwayatkan oleh Ahmad, Ibn Majah dan lain-lain, bahawa Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Qadak itu tidak dapat ditolak melainkan dengan doa.” Selain itu Nabi s.a.w. juga menerangkan: “Doa itu bermanfaat terhadap kejadian yang sudah berlaku atau kejadian yang belum berlaku. Oleh itu wahai hamba Allah, hendaklah kamu berdoa.” Alangkah tepatnya bandingan yang dikemukakan oleh Imam Ahmad bin Hanbal menerusi kitabnya Al-Zuhd, riwayat ke- 371 tentang hakikat doa. Beliau berkata bahawa keperluan hamba kepada doa ini tidak ubah seperti seorang manusia yang hampir-hampir lemas di lautan, lalu dia memperolehi sebatang kayu untuk menyelamatkannya daripada karam. Beliau lantas mengucapkan, “Ya Rab… ya Rab!” Maka Allah s.w.t. dengan ihsan-Nya yang tinggi mampu menyelamatkan hamba tersebut daripada musibah itu.

Doa dan Ikhtiar

Berdoa, ertinya memohon sesuatu yang dihajati serta berhasrat memperolehinya. Hajat seseorang hamba boleh dibahagikan dalam dua bentuk; perkara yang boleh berlaku dan perkara yang mustahil berlaku. Memohon perkara yang mustahil berlaku merupakan perbuatan yang sia-sia, kerana doa itu tidak akan dimakbulkan oleh Allah. Sebagai contoh; memohon agar dianugerahkan kenabian sedangkan telah dimaklumi tentang berakhirnya kenabian dengan perutusan Nabi terakhir–Nabi Muhammad s.a.w. Memohon sesuatu perkara yang boleh berlaku pula memerlukan usaha.

Kanun kejadian hukum Allah berpaksikan kepada asbab dan ‘musabbahat’. Allah s.w.t. dalam fitrah kejadian dunia dan isinya serta hubungan makhluk di dalamnya menghendaki agar adanya usaha di samping berdoa untuk memohon sesuatu perkara itu menjadi kenyataan. Sebagai contoh; seorang pelajar memohon agar dikurniakan kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. Bagaimanapun, dia tidak pula melalui proses belajar yang teratur, masakan akan tercapai apa yang dihajatinya itu. Kesimpulanya permohonan kepada ALLAH hendaklah disertai dengan iktiar atau usaha.

doa 2

Berdoa ketika kesusahan

Sudah menjadi lumrah manusia meminta pertolongan tuhan hanya ketika berada dalam keadaan terdesak. Perkara ini disebut secara jelas menerusi beberapa tempat dalam al_quran. Dalam waktu kritikal , hati kecilnya akan berbisik meminta ihsan tuhan, walaupun sebelumnya dia seorang kamunis atau ateis, yang tidak beriman dengan kewujudan tuhan. Scenario ini dijelaskan oleh ALLAH antara beberapa firman-Nya. Antaranya dalam surah al-Rum ayat 33 yang bermaksud : “Apabila manusia ditimpa kemelaratan, manusia berdoa kepada tuhannya dalam keadaan bersungguh-sungguh kembali kepada-Nya.

Kemudian apabila diberi ruang mengecapi rahmat daripada-Nya, tiba-tiba satu golongan dalam kalangan mereka mempersekutukan tuhan.” Dalam ayat lain pula ALLAH berfirman dalam surah al-Zumar ayat 8 yang bermaksud: “ Apabila manusia ditimpa kesempitan, dia berdoa kepada tuhannya dalam keadaan bersungguh-sungguh untuk kembali kepada-Nya, Kemudian apabila dia anugerahi dengan nikmat daripda-Nya, dia lupa doa yang dipohon kepada tuhannya sebelum itu, dan dia menjadikan untuk ALLAH gandingan-gandingan bagi menyesatkan (manusia) dari jalan-Nya.

Berdoa sebagai tanda iman

Doa merupakan tanda ibadah dan pengabdian diri kepada ALLAH , kerana memohon kepada ALLAH adalah pengiktirafan bahawa hanya ALLAH Yang Maha Berkuasa memenuhi hajat manusia. ALLAH s.w.t berfirman dalam surah al-A’raf ayat 55-56 yang bermaksud "Berdoalah kepada tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan-lahan. Sesungguhnya ALLAH tidak suka kepada orang yang melampaui batas".

Dan janganlah kamu berbuat kerosakan dibumi sesudah ALLAH menyediakan segala yang membawa kebaikan kepadanya dan berdoalah kepada-Nya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharap (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat ALLAH itu dekat kepada orang yang memperbaiki amalanya.” Daripada segala yang diterangkan di atas, dapatlah kita membuat satu kesimpulan penting bahawa doa merupakan ibadah. Menerusinya , seseorang hamba mampu menggamit rahmat ALLAH agar dikurniakan kepadanya. Wallahuklam.

 

Ustaz Zahazan Mohamed

Sumber artikel daripada Majalah Gen Q Isu 3

 


 

Ustaz Dr Hj Zahazan Mohamed

Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah.

Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir “KULTUM” (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian “kultum ust zahazan”.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

  TBBK1057 TBBK1157TBBK1182

   TBBK1052TBBK1297TBBK1126

    TBBK1214TBBK1052

Kembali ke atas