Menu

 

A+ A A-
Jaafar Salleh

Jaafar Salleh

Dilahirkan di Kg. Merbok, Kedah dan mendapat pendidikan awal di Madrasah Saadatul Islamiah, Pasir Jernih dan Madrasah Saadatuddarain, Batu Hampar. Berpengalaman sebagai Tim. Ketua Pengarang akhbar Mingguan Islam, dan menjadi koresponden di Bangkok selama 2 tahun, di samping menjadi wartawan dan penulis. Beliau juga adalah Setiausaha Yayasan Aminul Ummah Malaysia sejak tahun 2000. Telah menghasilkan lebih daripada 30 buah buku, dan sekarang bergiat sepenuh masa di bidang penulisan.

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

psn1029

LUPA MATI LEBIH BAHAYA DARIPADA MATI

IMAM Muslim meriwayatkan daripada Anas, dia berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, maksudnya: “Jangan sekali-kali ada seorang di antara kamu yang bercita-cita untuk mati, di sebabkan oleh sesuatu bencana yang menimpanya. Kalau pun terpaksa menginginkan kematian, maka ucapkanlah; ‘Ya Allah, hidupkanlah aku jika hidup akan lebih baik bagiku. Dan matikanlah aku, jika mati akan lebih baik bagiku’.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

RAHSIA VOKAL DAN PERGERAKAN SOLAT

RUKUN-RUKUN fi’li, qauli dan qalbi (perbuatan, bacaan dan hati) dalam solat mempunyai peranan amat besar kepada kesihatan tubuh badan dan ruh (jiwa). Solat juga merupakan senaman bagi orang mukmin bukan sahaja fizikal, bahkan sekaligus senaman untuk rohani.