Menu

 

A+ A A-
Al-Ustaz

Al-Ustaz

Majalah yang dilahirkan untuk merungkai segala persoalan feqah, akidah dan lain-lain perihal agama dalam kalangan masyarakat. Diwakili oleh pelbagai kolumnis pakar dalam pelbagai bidang. Majalah yang padat serta dikukuhkan berdasarkan Al-Quran & Hadis. Sesuai dijadikan sebagai sumber rujukan kepada persoalan-persoalan dan menjawab segala kekeliruan permasalahan di kalangan umat islam.

 

Dapatkan majalah Al-Ustaz keluaran terbaru di Addeen Online Store!

DILEMA MUSLIMAH BERKERJAYA

Saya seorang wanita yang sudah berkahwin dan bekerja untuk membantu suami menstabilkan kewangan keluarga. Boleh ustazah jelaskan apakah hukum wanita bekerja dalam Islam?

WUDHU SALASUL BAUL

Assalamualaikum ustaz, saya berusia 35 tahun dan sekarang ini menghadapi masalah buang air kecil tak lawas. Bagaimana saya nak buat qada solat selepas solat fardu? Adakah kena tukar pembalut dan mengambil wuduk yang baru atau terus sambung kedua-dua solat itu mengguna wuduk yang sama? Terima kasih. Moga Allah membantu kita mencari keredaan-Nya. Amin.

TAKDIR ALLAH & APA DALILMU?

TAKDIR ALLAH

Pada suatu hari, Amirul Mukminin Umar bin al-Khattab bertolak ke negeri Syam bersama pasukannya. Dalam perjalanan, beliau mendapat tahu berita penularan wabak penyakit di negeri Syam. Lalu beliau memutuskan untuk membatalkan perjalanannya dan kembali ke Madinah.

ILMU SAMPAI MATI & HUKUM BERTAHAP

ILMU SAMPAI MATI

Abu Yusuf ialah seorang ahli fiqah yang terkenal. Beliau merupakan murid Imam Abu Hanifah yang terulung. Cintanya kepada ilmu sentiasa membara walaupun sedang sakit tenat dan hampir meninggal dunia. Ibrahim bin al-Jarrah berkata: Aku mengunjungi Abu Yusuf yang sedang tenat. Berkali-kali beliau pengsan. Setelah sedar, beliau berkata kepadaku: “Wahai Ibrahim, apa kata kita berbincang tentang ilmu?”

DILEMA PAKEJ BERSALIN

  • Kategori Hukum

Saya bakal menimang cahaya mata dalam masa beberapa bulan sahaja lagi. Saya sekarang sedang membuat perbandingan “pakej bersalin” yang ditawarkan oleh beberapa hospital swasta. Dari segi syariah, apakah sebenarnya akad “pakej bersalin” ini kerana dalamnya terdapat berbagai perkara seperti upah doktor, ubat-ubatan, penginapan dan lain-lain?

MERUNGKAI KEMUSYKILAN: SOLAT QASAR SOAL JARAK PERJALANAN

LATAR BELAKANG: Solat ialah penghubung antara kita dan Allah. Di mana-mana sahaja, walau dalam apa jua keadaan, kita wajib menunaikan solat. Allah Maha Mengetahui. Dia tahu keadaan kita yang sentiasa berhadapan dengan situasi susah dan senang silih berganti. Ada masanya kita bersenang-lenang duduk di kediaman. Ada masanya kita perlu bermusafir dan resah gelisah duduk berjauhan. Namun Allah memberikan rukhsah (kemudahan) solat qasar dan jamak dalam situasi tersebut.

9 RABIULAWAL YANG MENGUBAH DUNIA

Tarikh Lahir Rasulullah

SAYA membaca satu tulisan yang mengatakan bahawa Baginda s.a.w. dilahirkan pada 9 Rabiulawal. Bukankah tarikh kelahiran Baginda pada 12 Rabiulawal?

Tarikh kelahiran Nabi s.a.w. sebenarnya masih diperselisihkan oleh para ulama sejarah. Tarikh 12 Rabiulawal sebenarnya tarikh yang masyhur disebut oleh sebahagian ahli sejarah seperti yang direkodkan dalam Sirah Ibn Ishaq dan Musannaf Ibn Abi Syaibah. Walau bagaimanapun, tarikh 9 Rabiulawal lebih sahih dan bertepatan dengan kajian ilmu falak moden. Seorang ahli falak moden yang berasal dari Mesir, Mahmud Pasya ketika membuat kajian mengenai tarikh gerhana matahari semenjak zaman Nabi s.a.w. mendapati tarikh kelahiran Nabi s.a.w. yang paling tepat ialah 9 Rabiulawal. (Al-Rahiq al-Makhtum, hlm. 71 www.darulkautsar.net)