Menu

 

A+ A A-
Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

Lulusan B.A.(Hons), Usuluddin, Universiti Malaya dan M.A. Shari’ah (Jayyid Jiddan), Univ. Al-Yarmouk, Jordan. Kini sebagai pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia; di samping Ahli Majlis Penasihat Shariah, C&S Consulting & Investment Ltd, British Virgin Islands (bersama Prof. Dr Monzer Kahf), Pengerusi Majlis Penasihat Shariah, OSK Investment (Islamic) Bank Berhad, Konsultan Shariah di Standard Chartered (Sadiq) Bank (Malaysia) Berhad, Kolumnis majalah I, majalah Iktisad dan Harian Metro Ahad. Pernah berpengalaman sebagai Penasihat Syariah di RHB Islamic Bank Bhd. dan Setiausaha Majlis Syariah, Asian Fianance Bank Bhd. Layari web beliau di www.zaharuddin.net

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

  ptsb1444

 

MENUJU TAUBAT NASUHA

Assalamualaikum, ustaz. Saya sudah bertunang pada hujung tahun lepas dan akan berkahwin pada bulan November tahun ini. Sepanjang bercinta dan bertunang, saya dan tunang saya telah banyak kali terlanjur. Kini kami ingin melupakan dosa yang kami lakukan dan ingin bertaubat. Saya tidak mahu timbul masalah selepas kami berkahwin nanti. Untuk pengetahuan ustaz, sebelum ini kami sudah cuba untuk meninggalkan dosa yang kami pernah lakukan namun masih gagal. Saya harap ustaz dapat membantu kami, dan memberikan niat solat taubat dan waktu yang wajib kami lakukan. Soalan melalui e-mel, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

JAMPI MENJEJAK JODOH

Ustaz, saya baru putus cinta. Sekarang saya dalam kesedihan. Teman lelaki saya dipaksa ibunya supaya berkahwin dengan sepupunya padahal dia terlalu sayangkan saya. Tetapi dia mengambil keputusan mengikut kata ibunya.

TREND AMBIL RINGKAS

Soalan: Satu trend kurang sihat yang kerap saya lihat sejak dahulu hingga sekarang adalah desakan dan keinginan penyoal kepada jawapan ringkas dan mudah. Fenomena ini berlaku agak meluas di kalangan orang awam di negara kita. Mereka inginkan satu jawapan pendek tanpa ingin mendengar sebarang syarat dan ulasan serta penjelasan. Apa pandangan Dr Zaharuddin berkenaan masalah ini?

BAGAIMANA MENGURUS JATUH CINTA

Saya telah berkenalan dengan seorang pemuda yang alim dan warak orangnya. Dia banyak memberi nasihat dan panduan agama kepada saya. Sejak berkenalan dengannya, saya telah banyak berubah. Saya mengikuti nasihatnya agar menutup aurat dengan sempurna dan tidak meninggalkan solat lima waktu.

JUTAWAN GILA ATAU KITA YANG MABUK

Are you mad? Itu yang dikatakan oleh akauntan jutawan Brian Burnie, apabila majikannya menyatakan hasrat untuk menderma hotel mewahnya bernilai £20 juta. Perasaan saya  bercampur-campur setiap kali membaca berita sebegini. Minda pula sedikit berkecamuk memikirkan rasional dan dorongan yang memberikan mereka kemampuan untuk menderma sebegitu banyak.

DISERANG SALJI

Sudah dijangkakan, minggu ini, United Kingdom (UK) diserang oleh salji, malah seperti yang dilaporkan adalah terhebat sejak 20 tahun lepas. 

SOAL-JAWAB MUAMALAT

KERJA di hotel halal, hidang arak haram. Boleh dikatakan di kebanyakan hotel termasuklah di Malaysia terdapat arak sebagai salah satu servis untuk pelanggannya yang bukan Muslim. 

LAHIRKAN ULAMA PENYATU UMMAH

SOALAN : Saya tertarik dengan perbincangan ustaz dalam isu 7 yang lepas berhubung realiti sikap para ustaz dan ustazah yang berlainan aliran dan pengajian saling merendah-rendahkan antara satu sama lain. Sebagai usaha mengatasi masalah ini, mungkin ustaz ada wawasan untuk melahirkan ulama hebat yang tidak tenggelam dengan arus pertikaian tersebut sebaliknya fokus pada pengislahan ummah?

TIP TANGANI NAFSU GELAP

Saya mengalami ketagihan nafsu seks yang sangat melampau. Setiap kali terlanjur, saya sangat menyesal dan bertaubat. Namun tidak lama selepas itu saya mengulanginya kembali. Ustaz bantu saya. Bagaimana cara untuk menghentikannya buat selama-lamanya?

Nafsu amarah memang sentiasa mengajak kepada dosa. Kegagalan mengawal nafsu syahwat itu lumrah bagi majoriti manusia. Hanya segelintir sahaja yang mampu mengekang nafsunya hasil mujahadah luar dan dalam. Namun demikian, ada kalanya mereka yang mampu mengawal pun mungkin tertewas.