Menu

 

A+ A A-
Ahmad Fadzli Yusof

Ahmad Fadzli Yusof

Professional Trainer/Speaker di RK Training & Management. Mendapat ijazah sarjana muda dan kemudian menyambung sarjana (Master) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Kini sedang menyiapkan kajian PhD dalam bidang pembangunan insan Universiti Malaya. Beliau merupakan Certified NlP Practitioner dan mendapat tauliah daripada National Federation of Neuro Linguistic Programming yang berpusat di California, Amerika Syarikat. Beliau juga adalah kolumnis tetap majalah e-Siswa dan sering muncul di tv, antaranya TV3, TV9 dan RTM. Lawati laman web beliau di www.fadzliyusof.com.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

MEMBINA TABIAT KERJA CEMERLANG

Ada sesetengah pekerja yang rasa cukup tertekan dan meluat dengan pekerjaannya sekarang.

Majikan yang pemarah, gaji yang statik, rakan pejabat yang “tikam belakang”, tugasan yang bertambun, dan banyak lagi. Semuanya salah dan semuanya bersalah.

BERBAHAGIA DENGAN APA YANG ADA

SETIAP apa yang berlaku, pasti ada pengertiannya bagi seseorang. Kadangkala, untuk suatu peristiwa yang sama, pengertiannya berbeza antara seorang dengan seorang yang lain.

MENINGKATKAN TUMPUAN

  • Kategori Tips

Untuk mendapat hasil kerja yang berkualiti dalam sesuatu perkara, tumpuan yang sepenuhnya amatlah penting. Tidak kira sama ada dalam ibadah, urusan kerjaya, kekeluargaan, mahupun kemasyarakatan. Apabila kita melakukan sesuatu dengan tumpuan yang tajam, biasanya kita akan mendapat hasil yang sungguh mengkagumkan.

SOLAT DAN PENGURUSAN MASA

Ibadah solat sangat penting dalam pembentukan karakter seseorang itu. Jika kita hendak membincangkannya, sudah pasti terlalu panjang dan memerlukan masa yang lebih lama. Di sini saya ingin berkongsi beberapa idea tentang bagaimana solat boleh meningkatkan  keupayaan pengurusan masa kita.

JADILAH PENDENGAR YANG HEBAT

Perpaduan memerlukan persefahaman. Persefahaman memerlukan perasaan saling memahami antara satu sama lain. Salah satu kemahiran penting untuk mencipta persefahaman ialah kemahiran mendengar.

MENINGKATKAN INGATAN ANDA

KEMAHIRAN mengingat adalah satu kemahiran yang sangat penting bagi seseorang pelajar. Bukan sahaja untuk mengingat fakta-fakta dalam matapelajaran, bahkan kita juga perlu mengingati tugasan-tugasan yang perlu dilakukan setiap hari.

MARAH? HADAPI DENGAN BIJAKSANA

ANTARA ketakutan yang sering kita hadapi ialah takut dimarahi. Takut dimarahi oleh bos, takut suami marah, takut isteri marah, takut kawan marah, takut ayah marah, takut jiran marah, dan bermacam lagi.

7 TIP MEMBACA SECARA AKTIF

  • Kategori Tips

JIKA anda seorang pelajar, pernahkah anda menghadap buku beberapa jam, tetapi tidak faham apa yang diulangkaji? Terasa seperti membazir masa sahaja belajar kerana sukar untuk menentukan isi penting dan idea utama?

MENGURUS TUGASAN DAN KERJA

WANITA berkerjaya sering kali menghadapi masalah ini: Kerja yang bertimbun-timbun, banyak urusan tertangguh, sibuk sepanjang masa, hari-hari yang memenatkan, kerja rumah yang terlepas pandang, dan banyak lagi. Maklumlah, wanita berkerjaya bukan sahaja mempunyai peranan di pejabat, malah dialah isteri, dialah ibu.

RELAKS JANGAN TERLALU SERIUS

JANGAN bebankan badan anda

Apabila badan kita bekerja, otot-otot menegang dan menjadi keras. Lihatlah muka orang yang sedang memberi tumpuan kepada sesuatu. Mata dan dahinya berkerut, mulutnya akan dimuncungkan sedikit, dan kelihatan begitu tegang sekali.