Menu

 

A+ A A-
Ustaz Mohd Zamri Mohd Zainuldin

Ustaz Mohd Zamri Mohd Zainuldin

Penceramah Personaliti TV

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

KESERONOKAN TIDAK TERARAH

BILAMANA kita sakit, apakah jawapan terbaik untuk mengubati sebuah penyakit? Seluruh dunia telah mengetahuinya iaitu pencegahan adalah lebih baik daripada merawat. Ayuh kita tukarkan penyakit yang parah itu – yang membunuh dan menjijikkan orang yang melihatnya itu – kepada maksiat. Ini bermakna maksiat itu menyusahkan, maksiat itu penderitaan, maksiat itu kos, maksiat itu menjijikkan, maksiat itu perlu dihapuskan dan yang terbaik maksiat itu perlu dicegah sebelum terjadi. Itulah kata kuncinya.

DALAM DOA MENCARI DAMAI

“AYAH… nak duit beli jajan.” Esok si anak minta lagi, “Ayah…nak duit sikit lagi beli aiskrim.” Si ayah mula berkerut dahi sambil menghulurkan duit seolah-olah terpaksa. Lusa si anak menyangkakan ayahnya ‘sporting’ dan cuba mengecek ayahnya lagi. “Ayah… nak tiga ringgit…nak beli mainan kat kedai?” Ayah mula meninggi suara dan mengherdik anaknya. “Eh…hari-hari minta duit? Ayah bukan cop duit! Tak boleh…tak boleh!”

JANGAN SEKADAR MANTAP FIZIKAL

APABILA kita lapar, nasi dan lauk-pauk pasti dicari untuk mengisi perut yang berkeroncong. Begitu juga apabila dahaga, pantas sahaja minuman berais yang menguja dicapai untuk diteguk, semata-mata mengisi tuntutan dan keperluan fizikal. Bahkan diri akan memberontak apabila keperluan itu tidak dapat dipenuhi dan duit sedia dikeluarkan untuk memenuhi selera mata dan tekak itu.

KENALI DIRI DENGAN BERSABAR

PELBAGAI proses yang berlaku sebelum menjadi seorang manusia yang hebat. ia bermula dengan proses yang mengambil masa sejak di bangku tadika dengan tangisan dan keseronokan, diikuti pula dengan alam sekolah rendah yang banyak mengenal dunia dan persekitarannya melalui proses kurikulum dan kokurikulum, tidak kurang juga kehidupan berdikari dan terikat dengan peraturan semasa berada di asrama.

GAPAILAH KEMANISAN YANG TULEN

JUJUR itu perit di permulaan tetapi manis selamanya. Sedangkan bagi mereka yang khianat akan menikmati kemanisan sementara di permulaan tetapi derita selamanya. Sifat manusia itu pelupa kerana manusia dijadikan tidak sempurna. Justeru dalam kehebatan yang ada, pujian daripada orang sekeliling dan kepercayaan yang diperoleh, agak sukar dan perit untuk menghilangkan kesemua kehebatan tadi hanya untuk menunjukkan kita lemah, pelupa dan pelbagai lagi kekurangan yang lain.

JANGAN SAMPAI HILANG MALU

MALU adalah sifat terpuji, namun begitu ia jarang ditemui sehingga hilangnya ‘common sense’ yang semakin kritikal kebelakangan ini. perkara ini adalah sebahagian kesan daripada globalisasi yang perlu dirawat dan diseimbangkan bagi melahirkan generasi al-quran (gen-q) di masa hadapan.

DITANGGUNG BERES!

AMANAH adalah satu tanggungjawab yang digalas oleh seseorang dan wajib dilaksanakan kerana setiap amanah akan dipersoalkan Allah s.w.t. kelak. Ingatlah, antara ciri orang yang berjaya adalah orang yang menunaikan amanahnya dengan sempurna, seperti digambarkan di dalam surah al-Mukminun ayat 8 yang bermaksud: “Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya.”