Menu

 

A+ A A-
Prof. Dr. Muhaya Hj. Mohamad

Prof. Dr. Muhaya Hj. Mohamad

Pakar Mata dan personaliti dakwah tanah air ini memegang PhD dalam bidang Ocular Immunology, University of London, 1998. Antara jawatan sekarang ialah Profesor Oftalmologi, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Profesor Adjung Oftalmologi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Menerima anugerah Tokoh Ilmuwan Selangor 2010.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

RESIPI MENJADI KETUA

SOALAN: Dalam mesyuarat tahunan organisasi baru-baru ini, saya telah dilantik sebagai salah seorang ahli jawatankuasa tertinggi. Saya tak menyangka juga yang saya dilantik, sebab saya baru sahaja menyertai organisasi ini. Sekarang saya rasa terbeban dengan jawatan ini. Saya ingin minta pandangan Prof., bagaimana caranya saya boleh atasi masalah ini dan menjadi pemimpin yang baik?

KISAH SEDIH PEMBANTU RUMAH

Saya seorang pembantu rumah yang mempunyai masalah keluarga. Ketika saya hamil tiga bulan, suami meninggalkan saya dan mengahwini perempuan lain. Kini anak saya sudah berusia tujuh tahun dan suami langsung tidak menghiraukan saya. Malah isterinya itu mengejek dan menghina saya. Tolonglah saya Prof.

KASIH SAYANG MENCAIRKAN SEGALANYA

Soalan: Saya mempunyai seorang adik lelaki yang bermasalah. Kami sekeluarga bersepakat ingin menghantarnya ke pusat pemulihan sebelum terlambat tetapi ayah tidak bersetuju. Walaupun adik banyak berbuat dosa dan kesalahan, ayah tetap berlembut dengannya. Apa pendapat Prof?

SET SEMULA MINDA DENGAN 5S 3M

Bagaimana untuk memupuk sifat tawaduk?

Apabila berjumpa dengan orang hulurkanlah senyuman, salam dan bertanya khabar dengan penuh sopan santun. Muka yang cantik semata-mata namun tidak diserikan dengan senyuman menunjukkan perangai yang tidak elok. Dahulukan memberi salam, sapa dan bertanya khabar dengan sopan santun.

BERSABAR DALAM BERSOPAN

Tidak Faham-faham

Bagaimana cara untuk kekal sabar dan sopan? Kadang-kadang hilang juga sabar dengan kerenah anak-anak murid yang bertanyakan perkara yang sama walaupun sudah diterangkan berkali-kali.

BAIKI DIRI SENTIASA,HIDUP AKAN BAHAGIA

Soalan: Saya seorang wanita yang berkerjaya dan setiap hari saya agak sibuk. Saya rasa kesal kerana saya tidak dapat memberikan perhatian dan kasih sayang sepenuhnya kepada anak-anak. Apakah yang patut dilakukan agar kerjaya dan rumah tangga saya terjaga?

IMEJ DIRI MEMBENTUK KELUARGA BAHAGIA

Soalan: Seorang ayah yang panas baran takut sikapnya berjangkit kepada anak-anak. Bagaimana cara mengubah diri menjadi ayah yang baik dan soleh?

Itulah imej diri yang kita nampak dalam diri kita. Jika imej kita seorang pemenang, baik, soleh dan sebagainya, maka imej diri kita akan menjadi positif dan ia akan membentuk sikap kita. Perlu disedari bahawa setiap apa yang dilakukan oleh manusia berdasarkan “blue print” iaitu pelan atau rangka kehidupan yang wujud dalam diri mereka sendiri. Apabila imej diri seseorang itu baik, maka tindak balas tubuh badan akan cenderung ke arah melakukan kebaikan. “Blue print dalam diri kita, membentuk pemikiran di minda. Oleh itu, “blue print” yang baik menguatkan minda lebih daripada fizikal. Ini kerana tingkahlaku fizikal menjalankan apa yang disuruh oleh minda.

JIWA TENANG DENGAN SIFAT PENYAYANG

Dalam meniti kehidupan seharian, umat Islam disarankan supaya sentiasa bermuhasabah diri terhadap setiap amalan yang dilakukannya. Mudah-mudahan setiap pekerjaan dan tanggungjawab yang kita lakukan diterima oleh Allah s.w.t.dan mendapat keberkatan.

SABAR ITU MEMBAHAGIAKAN

Sifat sabar merupakan sifat mahmudah yang harus dimiliki oleh semua orang namun bukan mudah untuk dilakukan. Untuk menjadi seorang yang penyabar maka kita harus melatih diri untuk bersabar dan terus bersabar. Ingatlah orang yang bersabar amat dikasihi oleh Allah s.w.t. dan akan mendapat rahmat daripada Allah.

7P RESIPI KEBAHAGIAAN SUAMI ISTERI

SAYA peminat Prof. Muhaya dan selalu mengikuti ceramah Prof. di radio. Bila saya mendengar banyak masalah rumah tangga yang berlaku, saya jadi takut untuk berkahwin. Kini saya telah bertunang dan insya-Allah hujung tahun ini akan melangsungkan perkahwinan. Saya ingin menjadi isteri yang baik dan melahirkan anak-anak yang soleh dan solehah. Setakat ini, saya mengenali bakal suami sebagai seorang yang setia dan bertanggungjawab. Namun saya bimbang tentang sikapnya setelah berkahwin. Apakah caranya untuk mengelak masalah rumah tangga dan mengecap kebahagiaan? Harap dapat pencerahan daripada Prof.