Menu

 

A+ A A-

BOLEH MAKAN BERDIRI?

“TEKAK berasa haus. kaki berjalan laju menuju ke destinasi. Tangan mencapai sebotol air mineral lalu meneguk dengan habis sekali gus. Serta-merta rasa haus itu hilang, namun perut berasa sedikit senak dan kembung. Kaki terus mengorak menuju ke destinasi kerana waktu agak suntuk. Tidak ada masa untuk berfikir apa yang sedang berlaku di dalam perutnya.”

Makan dan minum berdiri sudah menjadi kebiasaan masyarakat kita pada hari ini, bahkan ada yang melakukannya sambil berjalan atau berlari. Orang tua sering melarang kita melakukannya. Mungkin kita menganggap ia sebagai satu nasihat biasa yang tidak lebih untuk menjaga adat dan juga kesopanan.

Memang benar, dari kaca adat, kelakuan ini dilihat sebagai tidak senonoh. Namun, dari kaca mata agama, islam melarang perbuatan yang sudah menjadi amalan masyarakat kita pada zaman yang serba cepat ini.

Dalam riwayat Muslim, daripada Abi Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Janganlah ada di antara kalian bersungguh-sungguh minum sambil berdiri, sesiapa yang lupa maka hendaklah dia memuntahkannya.”

Dalam riwayat Muslim lagi, daripada Anas r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. melarang seseorang itu minum sambil berdiri, kemudian kami bertanya, “Bagaimana kalau makan?” Baginda berkata, “Demikian itu lebih jelik dan buruk.”

Tentu sekali ada hikmahnya islam melarang manusia melakukan perkara tersebut. setiap perkara yang dilarang oleh islam pasti ada hikmahnya. Antara keburukan makan atau minum sambil berdiri dari kaca mata kesihatan ialah:

1 Apabila berdiri, saraf-saraf manusia berada dalam keadaan tegang. Ia sedang bekerja keras untuk memastikan kedudukan otot stabil agar tubuh tidak jatuh semasa berdiri. Ini melibatkan kombinasi banyak sistem saraf yang mengkoordinasi dengan sistem otot termasuklah sistem saraf dalam usus.

Makan atau minum sewaktu berdiri juga boleh merangsang saraf yang mengawal perut iaitu ‘vagus nerve’ (10th cranial nerve). Urat ini juga berfungsi untuk memperlahankan jantung. Rangsangan ‘vagus nerve’ ini boleh menyebabkan jantung menjadi perlahan dan menyebabkan seseorang itu boleh jatuh pengsan atau pitam seketika. Bagi pesakit jantung, ia boleh membawa maut.

2 Makan atau minum sambil berdiri boleh menyebabkan luka atau ‘ulcer’ pada perut. Makanan dan minuman yang masuk apabila berdiri akan menghentam dengan keras dinding usus seseorang menyebabkan ‘ulcer’ atau luka berlaku. Kajian perubatan mendapati 95% luka pada perut berlaku pada tempat yang biasa berlakunya perlanggaran antara makanan dan dinding perut.

3 Makan atau minum sambil berdiri boleh menyebabkan kerosakan pada salur pencernaan. Apabila berdiri, makanan dan minuman akan jatuh dengan deras ke dalam salur pencernaan. Jika hal ini berlarutan, ia akan menyebabkan usus jatuh dan hilang sebahagian fungsinya.

Kesimpulannya, makan dan minum sambil duduk lebih sihat, lebih selamat dan lebih sopan kerana apa yang diminum atau dimakan seseorang akan berjalan pada dinding usus dengan perlahan dan lembut. Wallahuaklam.

Rasulullah s.a.w. bersabda:
“JANGANLAH ADA DI ANTARA KALIAN BERSUNGGUH-SUNGGUH MINUM SAMBIL BERDIRI,
SESIAPA YANG LUPA MAKA HENDAKLAH DIA MEMUNTAHKANNYA.” {Riwayat Muslim}


Oleh Dr. Farhan Hadi Mohd Taib
Sumber artikel daripada majalah Gen-Q isu 6

 


 

Dr. Farhan Hadi Mohd Taib

Lulusan Perubatan UNIMAS dan merupakan seorang pegawai perubatan di sebuah Hospital. Juga sebagai penulis dan editor bagi Syarikat Telaga Biru Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

Kembali ke atas