Menu

 

A+ A A-
Prof Dr Ashraf Md Hashim

Prof Dr Ashraf Md Hashim

Sarjana Muda Syariah,Universiti Islam Madinah, Sarjana Fiqh dan Usul al-Fiqh, Universiti Jordan dan Doktor Falsafah, Universiti Birmingham, United Kingdom. Memegang banyak jawatan penting antaranya anggota Majlis Penasihat Syariah, Bank Negara Malaysia (MPS BNM), ahli Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia dan Profesor (Syariah) di Pusat Pendidikan Antarabangsa Dalam Kewangan Islam (INCEIF). Pengarah Urusan, ISRA Consultancy dan juga Timbalan Presiden, Persatuan Penasihat Shariah Kewangan Islam Malaysia.

HUKUM CETAK ROMPAK

SOALAN: Saya seorang mahasiswa IPTA. Saya tidak mampu untuk membeli semua bahan rujukan asal yang mahal harganya, terutamanya buku-buku keluaran luar negeri. Saya hanya mampu membuat salinan fotokopi bahan-bahan tersebut. Dalam buku-buku tersebut ada ditulis hak cipta (copyright) yang menyatakan bahawa sebarang ulang cetak atau salinan tidak dibenarkan melainkan mendapat izin daripada penerbit. Saya bimbang perbuatan ini salah di sisi syarak dan tiada keberkatan pada ilmu yang dipelajari. Salahkah perbuatan saya ini?

CATATLAH HUTANG

Seorang rakan ada berhutang dengan saya sebanyak sepuluh ribu ringgit lima tahun yang lepas. Saya ada menuntut hutang saya namun dia berkeras menyatakan yang dia telah membayar hutang tersebut. Seingat saya, beliau tidak pernah menyelesaikannya. Bagaimana syarak melihat perkara ini?

PERNIAGAAN KELAB MALAM

Soalan: Saya mempunyai seorang kawan yang ingin membuka perniagaan kelab malam. Walaupun dinasihati, beliau bertegas untuk meneruskan dengan alasan ia adalah perniagaan yang halal tanpa ada unsur penipuan, memakan harta orang lain secara tidak sah, mencuri dan merampas hak orang lain? Apakah pandangan ustaz di dalam hal ini.

BIDAYAH AL-MUJTAHID, PANDUAN BAKAL MUJTAHID

  • Kategori Hadis

Pengarang

Al-Imam al-Qadi Abi al-Walid Muhammad bin Ahmad bin Muhammad bin Ahmad Ibn Rusyd al-Qurtubi (520H – 595H).

Kandungan Kitab

Judul penuh karya hebat ini ialah Bidayah al-Mujtahidwa Nihayah al-Muqtasid yang bermaksud: Permulaan buat mujtahid dan akhir buat muqtasid (pelajar fiqah tahap pertengahan).

SEWAKAN BAJU PENGANTIN DEDAH AURAT

  • Kategori Hukum

SOALAN : Saya ada menyewakan pakaian pengantin yang mendedahkan aurat. Saya juga menyewakan set pelamin yang kadang kadang melibatkan persandingan yang mendedahkan aurat. Adakah rezeki yang saya terima halal?

GHARAR DIJAUHI, PERNIAGAAN DIBERKATI

Saya menjalankan perniagaan butik pengantin dan perkahwinan. Saya berazam untuk menjadikan perniagaan saya patuh syariah. Seorang sahabat saya ada memberi peringatan supaya saya menjauhi perkara-perkara gharar dalam perniagaan. Saya masih tidak memahami maksud gharar dengan sebaiknya lagi. Mohon penjelasan ustaz.

TIPU SATU TUGASAN DEMI SEGULUNG IJAZAH

  • Kategori Hukum

Semasa saya mengambil ijazah pertama saya secara jarak jauh dahulu, satu tugasan saya telah disiapkan oleh seorang rakan. Ketika itu subjek tersebut begitu sukar bagi saya ditambah dengan kesuntukan masa kerana komitmen kerja.

Dipendekkan cerita, saya berjaya mendapat ijazah. Dengan ijazah itu saya mendapat kerja sebagai guru. Namun sehingga kini saya asyik teringatkan kesalahan saya itu.

Saya ingin tahu status pendapatan saya sekarang. Apa yang wajar untuk saya lakukan? Perlukah saya berhenti kerja sertamerta? Saya dalam kerisauan.

LAMAN WEB PUB DAN RUMAH LELONG BANK

  • Kategori Hukum

Hukum Membangunkan Laman Web Pub

SAYA bekerja dengan syarikat yang membangunkan laman web. Syarikat saya menerima semua tempahan daripada pelbagai pihak. Apakah hukumnya jika saya perlu membangunkan laman web kelab malam atau pub? Halalkah gaji yang saya terima itu?

PANDUAN HUKUM BERKAITAN PENGGEMBALAAN LEMBU

  • Kategori Harta

Jenis Akad

SAYA merancang untuk membeli beberapa ekor anak lembu. Anak-anak lembu tersebut akan dijaga oleh seorang penggembala di kampung saya. Dengan cara ini, saya dapat menunaikan ibadah korban dengan kadar yang lebih rendah dan kerap. Apakah akad yang sepatutnya saya laksanakan dengan penggembala tersebut?

CEKIK DARAH DI TANAH SUCI

Sibuk Membeli-Belah Semasa di Tanah Suci.

Isteri saya begitu beria-ia hendak pergi membeli hadiah buat saudara mara di tanah air. Saya rasa cukup terganggu dan merenyahkan. Bagi saya biarlah tidak sempat membeli hadiah, asalkan peluang beribadah tidak terganggu. Apakah pendapat ustaz dalam hal ini?