Menu

 

A+ A A-

Hanya Suka-suka, Bukan Benar-benar Suka

  • Ditulis oleh 
  • Read 85138 times

DICERITAKAN di Negara China zaman dahulu kala, ada seorang pemuda yang begitu mengagumi naga. Lukisan, perbualan dan tindakannya dibayangi oleh rasa kagumnya terhadap naga. Dia benar-benar ingin bertemu dengan naga – melihat rupanya yang gagah, kulitnya yang keras dan nafas naga yang kononnya berapi.

Entah macam mana, satu hari ketika dia berdiri di tingkap tiba-tiba naga yang dipuja-pujanya selama ini muncul. Rupa dan pergerakan naga itu sungguh dahsyat. Melihat semua itu pemuda itu terkejut dan jatuh pengsan. Setelah sedar dia mengeluh ketakutan dan penuh kekecewaan, rupa-rupanya bertemu dengan naga sungguh menggerunkan. Tidak seperti memujanya dari jauh.

 

TELADAN: Jangan terlalu memuji atau mengeji seseorang. Jangan tertipu hanya dengan kecantikan dan kemasyhuran. Selebiti Barat yang punya berjuta peminat, kekadang, anak sendiri pun tidak suka mendekat. Manusia hanya suka-suka bukan benar-benar sukakan mereka.

Sumber artikel daripada majalah Solusi isu Perdana


 

Solusi

Berteraskan motto untuk menjadikan majalah Solusi sebagai panduan ke arah hidup yang bersyariat yang bersasarkan al-Quran & Sunnah. Berkonsepkan keagamaan yang menyentuh soal fardhu ain dan juga motivasi. Sesuai untuk dijadikan bahan bacaan harian untuk mendidik diri, menambah ilmu dan dikongsikan bersama.

 

Dapatkan majalah Solusi keluaran terbaru di Addeen Online Store!

Kembali ke atas