Menu

 

A+ A A-
Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim

Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim

Sarjana Muda Syariah, Universiti al-Azhar. Sarjana Pengajian Islam, UKM. Kini sedang menyiapkan tesis PhD dalam isu fiqah makanan dan kepenggunaan semasa bagi produk halal. Pernah menetap di Syiria antara tahun 1992 hingga 2002. Dalam tempoh itu, beliau sempat berguru dengan ramai ulama Syiria antaranya Dr. Wahbah al-Zuhaili, Dr. Muhammad Said Ramadhan al-Buty dan Dr. Mustafa al-Bugha. Kini
pensyarah UKM.

FIQAH BER”FACEBOOK”

Menyamar dalam Facebook

Soalan: Saya mempunyai rakan-rakan yang suka berfacebook. Masalahnya ada rakan lelaki yang meletakkan gambar perempuan cantik dan nama perempuan supaya dia mudah berhubung dengan perempuan lain? Apakah hukum menyamar sebagai orang lain dalam Facebook?

MELUAH RASA DI FACEBOOK

SOALAN: Suatu hari saya membuka Facebook seperti biasa. Tanpa disangka, ada seorang kawan meluahkan perasaannya yang berkecamuk akibat masalah rumah tangga. Habis semua kisah rumah tangganya yang berantakan diceritakan. Ramai pula kawan-kawannya yang memberi komen. Saya rasa itu sesuatu yang memalukan. Apa pendapat ustaz?

AWAS, SMS BERANTAI

  • Kategori Hukum

Apakah hukum mempercayai SMS berantai yang banyak menjanjikan pahala dan syurga serta mengancam akan ditimpa bala bagi mereka yang mengingkari?

HUKUM KUBUR BERTINGKAT

  • Kategori Hukum

Saya ada mendengar desas-desus bahawa ada perancangan untuk membina perkuburan bertingkat. Boleh ustaz jelaskan isunya?

Jawapan :Pada prinsipnya, setiap jenazah dikuburkan dalam kubur yang berasingan. Jumhur fuqaha daripada mazhab Maliki, Syafi‘i dan Hanbali telah mengharamkan perbuatan tersebut selagi tiada keperluan yang mendesak sehingga ke tahap darurat seperti kawasan tanah perkuburan yang tidak mencukupi untuk menampung kadar jenazah yang ramai.

BAKAL PENGANTIN “MATI PUCUK”

SOALAN :Saya telah pun bertunang selama tiga tahun. Kini keluarga pihak perempuan kian mendesak saya agar segera melangsungkan perkahwinan. Namun, saya belum bersedia kerana masih berusaha untuk mengubati penyakit “mati pucuk” saya. Apakah hukum jika saya berkahwin?

KEKELIRUAN TENTANG WUDUK DAN HAID

Seluar Dalam Terkena Darah Haid

SAYA diberitahu oleh rakan sepejabat saya bahawa seluar dalam yang terkena darah haid tidak boleh dipakai lagi buat selama-lamanya ketika solat walaupun ia telah dibasuh bersih. Betulkah begitu ustaz?

SOAL RAMBUT DAN WUDUK

Rambut Tiruan Penghalang Wuduk

SAYA seorang perempuan berusia awal 20-an dan masih belum berkahwin. Saya ada masalah keguguran rambut yang sangat kritikal. Doktor menyarankan supaya saya menjalani rawatan menanam rambut. Bolehkah saya melakukannya? Bagaimana dengan wuduk saya nanti?