Menu

 

A+ A A-
Gen Q

Gen Q

Terbitan majalah berkualiti daripada Telaga Biru Sdn Bhd. Kolumnis-kolumnisnya mempunyai latar belakang pendidikan Islam yang kuat dan mempunyai keazaman untuk membimbing generasi kini ke arah keredhaan-Nya.

Antara yang menarik – Hikmatun Balighah, kolum yang mendekatkan diri generasi baru dengan al-Quran yang disertai tafsir mudah dan padat. Taman Hadis, kolum untuk memahami isi sesuatu hadis Rasulullah s.a.w. Novel Bersiri, sudut penulisan sastera yang Islamik. Uswah, kolum pelajar cemerlang yang menuntut di luar negara. Tanyalah Cikgu dan Tanyalah Ustaz, soal-jawab tentang psikologi pelajar dan juga kekeliruan dalam bab agama.

Al-Quran dan Sains, kolum tentang rahsia sains yang terkandung dalam al-Quran. Salafus Soleh, kisah sahabat yang boleh dijadikan teladan dalam mengharungi kehidupan seharian. Tip-tip, doa-doa, pengetahuan am, fiqah, amalan harian, tazkirah, motivasi dan pelbagai rencah dan rempah ratus yang mengisi ruang dalam majalah Gen-Q yang menjadikannya sebagai penyebab untuk pembaca memilikinya.

Selain itu, majalah Islamik ini digarap dengan foto serta ilustrasi yang amat menarik, sesuai untuk pembaca memahami sesuatu isu yang diketengahkan. Juga, disusuli penulisan satira dan kartun yang menggeletek hati tetapi mempunyai pengajaran dan manfaat daripadanya. Persembahan reka bentuknya pula menepati cita rasa kini.

 

Dapatkan majalah Gen-Q keluaran terbaru di Addeen Online Store!

JOM BERSABAR

  • Kategori Petua

SIFAT sabar seharusnya ditanamkan dalam diri dan jiwa setiap Muslim sebagai manifestasi iman. Secara ringkas, sabar bermaksud tahan menerima penderitaan yang tidak disenangi dengan reda dan menyerahkan diri kepada Allah.

PUJIAN YANG MELAMPAU

RATA-RATA insan di dunia ini suka apabila dipuji, cuma penerimaan sahaja yang berlainan. Jika kuat imannya, dikembalikan pujian itu kepada Allah s.w.t.

ANDAINYA RASULULLAH MASIH ADA... INGIN SEKALI MENDENGAR GURAUANNYA

KISAH 1:

ANAS bin Malik r.a. berkata: “Suatu hari, Zahir – seorang lelaki kampung (Badwi), memberikan hadiah dari kampungnya kepada Rasulullah s.a.w. Rasulullah pun membungkusnya ketika hendak pulang. Baginda berkata kepada sahabat yang lain, ‘Zahir ialah orang Badwi yang merupakan sebahagian daripada kita, dan kita pula adalah orang kota yang akan selalu menyayanginya.’ Rasulullah s.a.w. sendiri sangat menyenangi Zahir, walaupun Zahir tidak memiliki wajah yang kacak dan tampan.

AMALAN WAKTU PAGI DAN PETANG

1 Seusai bangun tidur yang kemudiannya menunaikan solat subuh berjemaah, maka marilah sama-sama kita membaca ayat Kursi (ayat 255 surah al-Baqarah) yang bermaksud:

AMALKAN AKHLAK MULIA

  • Kategori Petua

UNTUK berasa selesa dan dapat menjalani kehidupan serta dapat melakukan ibadat dengan tenang, kita amat dianjurkan supaya mengamalkan akhlak mulia. Ini bukan sahaja untuk diri kita sahaja, malah orang sekeliling kita. Amalkan:

TUHAN ITU MAHA PENYAYANG

Saat jiwa dilanda ribut gusar
Ketenangan melayang hilang
Minda tiada pertimbangan
Akal bagai tiada ingatan
Hidup sudah tidak bermakna lagi

JOM BERINGAT: ADAB BERMASYARAKAT

  • Kategori Petua

HIDUP ini memerlukan kita saling membantu dan menolong sesama manusia. Ia dinamakan hidup bermasyarakat. Untuk lebih mengukuhkan pertalian masyarakat sekeliling, kita perlu juga menjalani adab tertentu.

KEJUTAN KUDRAT

LAILAHAILALLAH....

Waktu sudah melewati dua pertiga malam. Suntikan kopi Vietnam yang dihadiahkan sahabat masih segar terasa ditekak... nikmat. Sudah beberapa ketika mata menatap skrin komputer menyiapkan kerja. Belum ada tanda-tanda mahu berlabuh mata ini.

ADAB BERIBADAT

  • Kategori Tips

KITA adalah hamba kepada Allah s.w.t. Dengan itu, telah terpateri janji untuk beribadat hanya kepada Allah s.w.t., tiada yang lain. Sesungguhnya juga, telah digariskan adab beribadat yang patut kita amalkan.

MUSAFIR: UNIVERSITI DALAM PENGEMBARAAN

JAUH berjalan luas pemandangan. Sememangnya setiap perjalanan atau pengembaraan dapat mencambahkan ilmu pengetahuan kita. Perspektif kita pula lebih luas dan matang. Peluang berinteraksi dengan bangsa-bangsa asing yang pelbagai, memberikan kesempatan untuk mengenali dan memahami budaya berbeza dan memupuk sikap toleransi yang tinggi.