Menu

 

A+ A A-

Tak Terima Hakikat

BIASANYA apabila kita kehilangan sesuatu dalam suatu masa, apa yang terfikir ialah ada orang lain yang mengambilnya. Contohnya kalau basikal kita hilang, yang kita bayangkan ialah ada orang yang mencurinya. Dengan tidak semena-mena dan tanpa usul periksa, lahirlah kata-kata tuduhan dan makian yang tidak sepatutnya keluar dari mulut.

Jadi, usahlah kita menjadi orang yang tidak bertamadun. Terimalah hakikat – qadak dan qadar – yang Allah telah tentukan. Ada hikmah di sebalik setiap kejadian. Kalau pen kita hilang, mungkin kita akan dapat pen yang lebih canggih yang boleh keluarkan bunyi misalnya. Mana tahu, kan? Tak perlulah nak tuduh sesiapa dan keluarkan kata-kata yang tak elok.

Ada riwayat daripada al-Bukhari dan Muslim bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Bukan termasuk golongan kami orang yang menampar-nampar pipi, mencarik- carik pakaian dan mengeluarkan kata-kata jahiliah (apabila mendapat musibah).” Q

 

Sumber artikel daripada majalah Gen-Q isu No.2


 

Gen Q

Terbitan majalah berkualiti daripada Telaga Biru Sdn Bhd. Kolumnis-kolumnisnya mempunyai latar belakang pendidikan Islam yang kuat dan mempunyai keazaman untuk membimbing generasi kini ke arah keredhaan-Nya.

Antara yang menarik – Hikmatun Balighah, kolum yang mendekatkan diri generasi baru dengan al-Quran yang disertai tafsir mudah dan padat. Taman Hadis, kolum untuk memahami isi sesuatu hadis Rasulullah s.a.w. Novel Bersiri, sudut penulisan sastera yang Islamik. Uswah, kolum pelajar cemerlang yang menuntut di luar negara. Tanyalah Cikgu dan Tanyalah Ustaz, soal-jawab tentang psikologi pelajar dan juga kekeliruan dalam bab agama.

Al-Quran dan Sains, kolum tentang rahsia sains yang terkandung dalam al-Quran. Salafus Soleh, kisah sahabat yang boleh dijadikan teladan dalam mengharungi kehidupan seharian. Tip-tip, doa-doa, pengetahuan am, fiqah, amalan harian, tazkirah, motivasi dan pelbagai rencah dan rempah ratus yang mengisi ruang dalam majalah Gen-Q yang menjadikannya sebagai penyebab untuk pembaca memilikinya.

Selain itu, majalah Islamik ini digarap dengan foto serta ilustrasi yang amat menarik, sesuai untuk pembaca memahami sesuatu isu yang diketengahkan. Juga, disusuli penulisan satira dan kartun yang menggeletek hati tetapi mempunyai pengajaran dan manfaat daripadanya. Persembahan reka bentuknya pula menepati cita rasa kini.

 

Dapatkan majalah Gen-Q keluaran terbaru di Addeen Online Store!

Kembali ke atas