Menu

 

A+ A A-
Muhammad Luqman Makhtar

Muhammad Luqman Makhtar

Sarjana Muda Ilmu Wahyu (Fiqh dan Usul al-Fiqh), UIAM. Pernah berkhidmat di Kolej Komuniti Masjid Tanah dan Selayang. Kini editor syariah di Telaga Biru Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

special-4157 special-4099special-3928

 

PANDUAN HUKUM BUAT “SAUDARA LAMA”

  • Kategori Hukum

Kalau ada saudara baru, maka sepatutnya ada saudara lama. Saudara baru, reverted Muslim dan sebagainya hanyalah istilah yang manusia sendiri ciptakan. Jika hendak direkakan istilah lain, patut ada “orang Islam usaha” dan “orang Islam pusaka”.

REMEH TETAPI PENTING TENTANG HAIWAN

  • Kategori Hukum

Kolum ini cuba melengkapi kupasan isu kali ini daripada perspektif berlainan. Di samping soal taharah, kita juga akan mengangkat perbincangan berkaitan jual beli haiwan peliharaan. Kemudiannya tidak salah untuk kita matangkan perbahasan dengan menyentuh hukum berkaitan haiwan bukan peliharaan pula.

BERWASPADA BUKAN MEMBENCI

Ustaz kerap menekankan soal bahaya Yahudi. Mohon huraian lanjut.

JAWAPAN : Itulah mesej yang al-Quran hendak umat Islam sedar dan rasai. Bagaimana sikap kita apabila diceritakan bahawa seorang yang kita kenali itu suka mengambil kesempatan dan menipu? Kita mungkin tidak begitu mempercayainya terus. Kita perlukan masa, lebih bukti dan pengalaman sendiri.

AGAR SYARIAT MEMAYUNGI ADAT

Syariat itu mudah. Ditambah pula apabila didokong adat,syariat pasti terserlah indah. Contohnya adat kenduri secara bergotong royong dapat merapatkan persaudaraan. Begitu bergotong royong dapat merapatkan persaudaraan. Begitu juga adat saling bertukar barangan hantaran menyuburkan juga adat saling bertukar barangan hantaran menyuburkan kasih sayang. Andai ditunjangi niat kerana Allah, walimah (majlis perkahwinan) akan menjadi ibadah.

YAHUDI BANGSA CERDIK

Secara Genetik

Realiti hari ini kita dapati bahawa kebanyakan tokoh-tokoh ilmuwan moden kebanyakannya orang Yahudi. Lihat sahajalah pada senarai penerima anugerah Nobel, kebanyakannya pun orang Yahudi. Betulkah Yahudi memang secara genetiknya bangsa yang cerdik?

PERSOALAN TAHNIK, URI DAN NAMA BAYI

  • Kategori Hukum

Tidak Perlu Tunggu Hari ke-7

Seseorang memberitahu saya bahawa kita boleh melakukan tahnik sebaik sahaja bayi tersebut dilahirkan. Jadi saya agak keliru. Bukankah tahnik dilakukan pada hari ke-7 bersekali dengan mencukur rambut?

RINGKASNYA: Ya, yang lebih menepati sunnah ialah mentahnikkan bayi sejurus ia dilahirkan.

HUJAH: Ini berdasarkan amalan para sahabat sebagaimana yang terakam dalam banyak hadis antaranya:

SOLAT SEMAKIN INDAH DENGAN MEMAHAMI AL-FATIHAH

Aku dan al-Fatihah Dahulu

Sebanyak rakaat yang dikerjakan, sebanyak itu pulalah ia dilafazkan. Biarpun tujuh ayat sahaja, tetapi aku ingin segera menghabiskan. Sementelah apabila aku sudah pandai meniru bacaan imam tarawih ekspres, kerap kali juga aku membaca dengan menyambung ayatayatnya. Rekod terbaikku, enam ayat sekali gus dibaca dalam satu nafas sahaja.

YAHUDI: WATAK ANTAGONIS DALAM AL-QURAN

Umat yang paling banyak disebut dalam al-Quran

Soalan: Sejak kebelakangan ini saya sudah mula membaca al-Quran berserta dengan terjemahannya. Saya perasan bahawa al-Quran begitu banyak sekali menyebut tentang kisah Nabi Musa dan Bani Israel. Boleh ustaz ulas hal ini?

AQIQAH: CENDERAHATI UNTUK CAHAYA MATA

APABILA tiba musim haji, ibadah aqiqah menjadi sama naik dengan korban. Kalau musim haji itu jatuh pula pada musim cuti sekolah, mana bertambah satu lagi ibadah iaitu walimah pernikahan. Maka boleh jadi pada seekor lembu, ada tiga niat yang bertaut.

Justeru adalah penting untuk dikupas kemusykilan berkaitan aqiqah. Berikut ialah beberapa persoalan yang mampu diangkat, mudah-mudahan kefahaman masyarakat meningkat.

MENYEMAI BENIH MABRUR SEJAK DI TANAH AIR

Kalau benar kita seorang Muslim, pasti berputik di hati niat untuk menjejakkan kaki ke Tanah Suci. Namun bukan semua orang berpeluang mengerjakan haji. Maka sesiapa yang diberikan peluang, rencanakanlah supaya ibadat yang dilaksanakan itu benar-benar mabrur. Haji menjadi mabrur tidak semata-mata berdasarkan keikhlasan dan ketekunan sepanjang beribadah di sana. Sebenarnya putiknya lebih awal daripada itu iaitu sejak di tanah air lagi atau dengan kata lain sebelum menunaikan ibadah haji.