Menu

 

A+ A A-
Faiz M Azhari

Faiz M Azhari

JUJUR DALAM PERKATAAN

DICERITAKAN oleh Qatadah ibnu Nu’man: Pada suatu hari. Rifa’ah bin Zaid iaitu pakcikku – membeli beberapa karung gandum yang kemudiannya disimpan di gudang miliknya. Gudang itu juga sebagai tempat penyimpanan peralatan perang.

PROJEK IBNU BATTUTAH

  • Kategori Tokoh

“ILMU beliau tidak setara mana. Di bulan Rejab pada tahun dua puluh lima – yang dimaksudkannya 725 Hijrah – beliau mengembara ke dunia timur. Merentasi negeri-negeri timur sehingga Iraq al-Ajam – iaitu Farsi – kemudiannya memasuki India, Sind dan Cina lalu kembali melalui Yaman.

APA ITU IKHLAS?

DALAM Kamus Dewan, maksud perkataan IKHLAS ialah; (dgn) hati suci, tidak menipu atau tidak berpura-pura. Ia diambil daripada perkataan Arab iaitu kholaso, atau bentuk akarnya adalah khuluuson atau kholaason, yang bermakna; jernih dan bersih daripada pencemaran. Manakala dalam Kamus al-Farid pula diterangkan maksudnya sebagai; sincerity, honest, loyalty, iaitu kejujuran.

IKHTIAR UNTUK MENGELAK PERBUATAN SYAITAN

Di hujung desa, tinggalnya seorang pemuda yang kusut-masai di sebuah pondok kecil. Hidupnya tidak keruan sudah bertahun-tahun lamanya. Mengikut cerita orang kampung, pemuda itu terkena buatan orang.

AKIBAT TERLALU MENGHARAP PUJIAN SESAMA MANUSIA

DICERITAKAN daripada Hamid bin Abdurrahman bin ‘Auf bahawa suatu hari Marwan berkata kepada penjaga pintunya, “Wahai Rafi ’, pergilah berjumpa dengan ibn Abbas dan tanyakan tentang ayat ini: ‘Jika setiap orang yang berbangga dengan perbuatannya dan mengharapkan pujian orang lain atas perbuatannya itu, maka nanti mereka akan diseksa.’”

TERABAI JIKA MENGABAIKAN

SEMEMANGNYA sudah diketahui umum bahawa solat itu adalah tiang agama – orang yang mengerjakannya dinisbahkan sebagai mendirikan agama, orang yang meninggalkannya dinisbahkan sebagai meruntuhkan agama.

OPERASI SULIT IBNU SINA

  • Kategori Tokoh

“PERUBATAN sebenarnya bukanlah sesuatu yang rumit atau ilmu sains yang penuh dengan ranjau duri serta halangan seperti matematik dan metafizik, jadi saya akan melakukan perubahan yang besar; saya akan menjadi pengamal perubatan yang cemerlang dan mengubat pesakit menggunakan kaedah yang sudah teruji keberkesanannya.”

AMANAH DALAM BERSAHABAT

AMANAH sememangnya sering dikaitkan dengan kepercayaan. Ia juga amat rapat dengan iman seseorang Muslim yang mana dikatakan bahawa dengan tiadanya amanah maka tiadalah iman. Dalam bahasa Inggeris ia diertikan sebagai trust, dan dinisbahkan kepada kata, rely on. Contohnya – to trust in God, atau percaya kepada Tuhan.