Menu

 

A+ A A-
Abu Asif

Abu Asif

TUHAN SEDANG MENGAJARMU ERTI IKHLAS DAN SABAR

SAYA begitu tertarik dengan dialog semasa Fahri (watak utama dalam filem “Ayat-ayat Cinta”) di dalam penjara atas tuduhan memperkosa. Ketika beliau begitu terganggu ketika ingin memulakan solat, ‘teman’ sepenjaranya lantas membentak dan mencengkam leher bajunya lantas berkata, “Dengar, Tuhan sedang berkomunikasi denganmu! Tuhan sedang mengajarmu erti sabar dan ikhlas… Dan itulah Islam!” Ya, ujian hidup adalah “guru” yang tidak bercakap, tetapi ia sangat mengajar dan mendidik.

BUNGA, DUIT KOPI DAN BABI

ORANG Melayu-Islam sangat membenci khinzir–babi. Usahkan memakannya, terhidu baunya pun sudah meloyakan. Tapi benarkah orang Melayu-Islam membenci babi atas dasar iman? Maksudnya atas dasar beriman dan patuh kepada Allah yang mengharamkannya? Atau sikap itu hanya kerana ikutan adat kebiasaan semata-mata? Oleh kerana datuk, nenek-moyang kita memang tidak memakan babi dan membencinya maka kita pun turut membenci dan jijik padanya?

KENALKAN ALLAH KEPADA HATINYA

Kata pepatah:

Melentur aur biar dari rebungnya

kerana bila sudah menjadi buluh…

diurut payah dilurut patah

mendidik biar sewaktu kecil

 

TUHAN, MATIKAN AYAHKU

SEORANG pelajar menceritakan hal yang sangat merunsingkan fikirannya akhir-akhir ini. Ayahnya berubah sikap terhadap keluarga mereka, sering pulang lewat, malah kadang kala tidak pulang langsung. Kehidupan adik-beradiknya juga seperti tidak dipedulikan lagi.