Menu

 

A+ A A-
Umar Muhammad Noor

Umar Muhammad Noor

Lahir di Bekasi, Indonesia. Lulusan B.A. Usuluddin (TafsirHadis) dari UIN Syarif Hidayatullah, Jakarta dan Sarjana Usuluddin (Hadis) di Universiti Omm Durman, Sudan. Berpengalaman belajar daripada ulama-ulama Damaskus, Syria dari 2002-2008. Kini sebagai pensyarah Usuluddin dan Syariah di Kolej Marsah, Johor Bahru.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

 

IBN HAZM AL-ZAHIRI

Nama

Abu Muhammad Ali bin Ahmad bin Said. Beliau terkenal dengan gelaran Ibn Hazm al-Zahiri. Mazhab Zahiri ialah sebuah mazhab yang tidak menerima qias sebagai sumber hukum. Ulama besar ini berasal dari negeri Andalus (kini Sepanyol).

NABI IBRAHIM BERDUSTA?

Hadis Sahih

Saya keliru dengan sebuah hadis yang menceritakan bahawa Nabi Ibrahim pernah berdusta sebanyak tiga kali. Bukankah salah satu sifat wajib bagi para nabi ialah jujur (siddiq), dan mustahil bagi mereka untuk berdusta? Minta penjelasan daripada ustaz mengenai status hadis ini.

KOMPAS ILMU DI BELANTARA INTERNET

Ilmu Internet

SOALAN: Ramai yang suka merujuk kepada Internet untuk mendapatkan ilmu agama. Kebanyakannya para pemuda yang sangat cekap dalam penggunaan media baru. Soalan saya, sejauh mana maklumat yang terdapat di Internet boleh dipercayai?

MEDIA DAKWAH BARU

Saya bertemu seorang ustaz yang melarang kita daripada aktif di Internet. Menurutnya, Internet membawa banyak kerosakan. Beliau turut mengatakan bahawa Internet adalah strategi Barat untuk merosakkan umat Islam. Apa pandangan ustaz?

ABU AL-HASAN AL-ASYA'ARI

Nama

Ali bin Ismail bin Ishaq bin Salim bin Ismail bin Abdullah bin Musa bin Bilal bin Abu Burdah bin Abu Musa al-Asy’ari. Datuk beliau yang bernama Abu Musa al-Asy’ari ialah seorang sahabat Nabi yang berasal dari Yaman dan menetap di Basrah (Iraq). Beliau lebih dikenali dengan panggilan Abu al-Hasan al-Asy’ari.

SIAPAKAH 73 GOLONGAN ITU?

Berbincang tentang perpecahan aliran dalam umat Islam ini, saya teringat sebuah hadis yang menceritakan ramalan Nabi bahawa umat Islam akan terpecah menjadi 73 golongan. Adakah hadis ini sahih, ustaz?

SIKAP KITA MENGHADAPI IKHTILAF

Tingkatkan Ilmu

SOALAN: Saya selalu terfikir, mengapa umat Islam berpecah menjadi beberapa aliran dan mazhab? Mengapa kita tidak berusaha untuk bersatu dalam satu aliran sahaja?

MENDAMAIKAN SESAMA AHLI SUNNAH

SOALAN: Permasalahan ini membuat saya pening kepala. Ada yang mengatakan Allah di langit, ada juga yang mengatakan Allah tak bertempat. Yang mana pendapat Ahli Sunnah Wal Jamaah?

INILAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH

SOALAN: Saya mohon ustaz jelaskan siapa sebenarnya Ahli Sunnah Wal Jamaah? Sebab sejak akhir-akhir ini saya jadi keliru melihat setiap kumpulan mendakwa dirinya ahlu sunnah. Lalu setiap yang menyalahi pendapat mereka dinilai telah terkeluar daripada Ahli Sunnah Wal Jamaah.