Menu

 

A+ A A-
Mohamed Fadly Dato’ Zakaria

Mohamed Fadly Dato’ Zakaria

Peguam di Advocates & Solicitors. Messrs Zuraidah Naziha & Fadly.

TANGGUNGJAWAB FIDUSIARI

“Bolehkah seorang pengarah syarikat sewenang-wenangnya membuat keputusan untuk membelakangi pengarah dan pemegang saham syarikat?” tanya Najib kepada peguamnya, Encik Rizal.

KELDAI DADAH

“BILALAH agaknya aku dapat pergi bercuti ke luar negara macam orang lain?” bisik hati Rashdan. Rashdan duduk termenung sambil memandang ke kubikel di kiri kanan beliau yang kosong. Seorang rakannya bercuti ke New Zealand dan seorang lagi ke London.

DISKRIMINASI WANITA HAMIL

JULIA membelek-belek halaman surat khabar di hadapannya. Fikirannya melayang mengenangkan nasibnya yang masih belum mendapat sebarang pekerjaan lebih-lebih lagi setelah berumah tangga. Julia merasakan sekiranya dia bekerja, dia dapat meringankan beban suaminya yang hanya seorang juruteknik kilang. Hidup di Kuala Lumpur memang mencabar, apatah lagi jika seorang sahaja yang mencari sumber ekonomi keluarga.

EMAS OH EMAS

  • Kategori Hukum

“Encik Fikry, pada asasnya undang-undang am yang sedia ada di Malaysia telah menetapkan bahawa liabiliti sesuatu syarikat dengan liabiliti pengarah syarikat adalah berbeza. Ini bermaksud bahawa pada amnya seseorang pengarah syarikat tidak akan menanggung hutang atau liabiliti yang telah ditanggung oleh syarikat tersebut. Ini dinamakan prinsip ‘separate legal entity’.” Jelas Encik Iskandar, seorang rakan kongsi firma guaman Iskandar & Co.

PECAH AMANAH

“Tahniah dan terima kasih kerana menerima tawaran untuk bekerja di sini. Pihak syarikat berharap agar encik dapat berkhidmat dengan sebaik mungkin. Encik boleh mula bekerja minggu hadapan,” ujar Tuan Haji Faizi kepada Rafizal.

“Alhamdulillah. Terima kasih tuan haji. Insya-Allah, saya akan bekerja dengan bersungguh-sungguh. Terima kasih atas peluang ini”, ujar Rafizal kembali.

BLACK MONEY SCAM

“Bagaimana dengan keputusan tuan? Tuan nak turut serta atau tidak? Tawaran ini hanya saya buat kepada sesiapa yang saya percayai sahaja!” kata Peter Babayaro kepada Hakim dalam bahasa Inggeris pelatnya.“

TANAH TERGADAI

TANAH TERGADAI

“Setelah membaca hujahan dan afidavit yang difailkan oleh kedua-dua pihak, mahkamah dengan ini membenarkan tuntutan plaintif untuk satu perintah pemilikan kosong di bawah Aturan 89 Kaedah Mahkamah 2012. Dengan ini, defendan-defendan dikehendaki keluar dari tanah tersebut dan menyerahkan milikan kosong tanah tersebut kepada plaintif,” ujar yang arif hakim.

MENUNTUT HAK DI TRIBUNAL PENGGUNA

“Hm, hujung bulan ini dapat bonus. Bolehlah nanti aku beli handphone idaman aku selama ini,” bisik hati kecil Johari. Sampai sahaja hujung bulan, sebaik pulang daripada kerja, Johari tanpa berlengah-lengah singgah ke Plaza Sungai Wang untuk membeli telefon bimbit idamannya. Setelah menghabiskan masa lebih kurang sejam bergerak dari satu kedai ke kedai lain, akhirnya Johari telah membuat keputusan untuk membeli telefon Samsung Galaxy S3 di kedai telefon International Connection.

BAHANA KERETA TERPAKAI

“Adik jangan risau. Kereta ini masih dalam keadaan tiptop lagi. Tak pernah accident. Dulu lady owner. Mileage pun rendah. Gerenti tidak menyesal punya,” ujar si jurujual.

TERGADAI TANAH PUSAKA

“BETUL mak. Pemaju tu kata, kalau kita setuju nak buat usaha sama dengan tanah emak ini, kita akan diberi wang pendahuluan sebanyak RM50 ribu. Apabila siap nanti, pemaju akan berikan tujuh unit rumah berkembar atas nama kita. Pada masa yang sama, semasa projek pembinaan dijalankan, pemaju akan pindahkan kita ke rumah sewa sementara siap tanggung bayar sewa rumah tersebut sampai projek perumahan itu siap,” ujar Fadli kepada ibunya.