Menu

 

A+ A A-

BERWASPADA BUKAN MEMBENCI

Ustaz kerap menekankan soal bahaya Yahudi. Mohon huraian lanjut.

JAWAPAN : Itulah mesej yang al-Quran hendak umat Islam sedar dan rasai. Bagaimana sikap kita apabila diceritakan bahawa seorang yang kita kenali itu suka mengambil kesempatan dan menipu? Kita mungkin tidak begitu mempercayainya terus. Kita perlukan masa, lebih bukti dan pengalaman sendiri.

Namun dalam tidak sedar, kewaspadaan kita meningkat. Apabila bertemu dengannya, kita akan curiga semacam dengannya walaupun berusaha untuk bersangka baik. Itu baru satu dua cerita, kita sudah merasakan ada unsur bahaya. Jadi bagaimana pula orang Yahudi yang begitu banyak cerita buruknya diceritakan sendiri oleh Allah? Dalam al-Quran dirakamkan bahawa mereka menulis, merubah dan mereka-reka wahyu yang Allah turunkan kepada Nabi Musa, mendakwa bahawa Allah itu kedekut dan miskin, membunuh banyak nabi dan menyuruh Nabi Musa pergi berperang sendiri bersama Allah demi mereka. Biadab sungguh!

Ada satu kenyataan yang berbunyi: “Tidak ada kerosakan atas muka bumi melainkan di belakangnya ada Yahudi.” Saya sendiri setuju dengan kenyataan ini. Banyak rakaman sejarah dunia membuktikan hal ini. Kalau kita hadkan pada sejarah Islam, maka kita dapati bahawa tragedi kehilangan legasi Khulafa al-Rasyidin yang bermula dengan kematian Sayidina Uthman ditunjangi oleh seorang Yahudi bernama Ibn Saba’.

Begitu juga dengan keruntuhan Khilafah Islam Turki Uthmaniyyah yang direncanakan oleh orang Yahudi. Bukankah kita, masyarakat Malaysia sendiri pernah merana dek tangan jahat seorang Yahudi bernama George Soros yang menyebabkan kemelesetan ekonomi sekitar tahun 1997?

Berwaspada Bukan Membenci

SOALAN :Maknanya kita mesti ada sikap membenci orang Yahudi?

JAWAPAN : Tidak. Sekali-kali tidak. Bukan sikap membenci Yahudi yang al-Quran ingin tanamkan dalam jiwa kita. Al-Quran inginkan kita berwaspada dengan mereka. Jangan lupa, betapa ramainya nabi-nabi pilihan Allah berbangsa Yahudi. Isu ini akan dipanjangkan pada keluaran mendatang, insya-Allah.

 

Muhammad Luqman Makhtar
Sumber artikel daripada majalah al-Ustaz isu No.8


Muhammad Luqman Makhtar

Sarjana Muda Ilmu Wahyu (Fiqh dan Usul al-Fiqh), UIAM. Pernah berkhidmat di Kolej Komuniti Masjid Tanah dan Selayang. Kini editor syariah di Telaga Biru Sdn. Bhd.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

special-4157 special-4099special-3928

 

Kembali ke atas