Menu

 

A+ A A-
Imam Muda Muhammad Asyraf Bin Mohd Ridzuan

Imam Muda Muhammad Asyraf Bin Mohd Ridzuan

Sarjana Muda Usul & Fiqah, Universiti Malaya. Sebelum itu mengambil Diploma Qiraat di Maahad Tahfiz Pulau Pinang. Kini sedang menyiapkan pengajian sarjana juga di Universiti Malaya dalam bidang yang sama. Beliau merupakan Juara Imam Muda Astro musim pertama 2010. Kejayaan beliau mendapat liputan media antarabangsa antaranya CNN, BBC, Reuters dan Al-Jazeera. Dekati beliau di imamudasyraf.com.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

JAGA MATA DI ALAM MAYA

Sabda Nabi: “Wahai sekalian pemuda! Jika kamu mempunyai kemampuan maka berkahwinlah. Sesungguhnya hal tersebut lebih menundukkan pandanganmu dan lebih menjaga kemaluanmu (daripada zina). Sesiapa yang tidak mampu maka hendaklah dia berpuasa. Sesungguhnya perkara tersebut merupakan pelindung (daripada dosa zina).” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

AL-QURAN MENYATUKAN KITA

Wajib Mengikut Rasul

Bagaimana caranya untuk kita berpegang teguh dengan al- Quran dan sunnah?

Jawapan

Allah menurunkan al-Quran al- Karim sebagai panduan hidup seluruh umat manusia. Pada masa yang sama kita diwajibkan untuk mengikuti Rasulullah dalam setiap perkara. Ini merupakan suatu kewajipan dan bukan pilihan. Allah berfirman: “Dan apa sahaja yang didatangkan kepada kamu oleh Rasul maka ambillah ia dan apa sahaja yang dilarang maka tinggalkanlah ia.” (Surah al-Hasyr: 7)

SAYANG IBU BAPA, ALLAH SAYANG KITA

Dewasa ini kita sering mendengar kes-kes penderhakaan kepada ibu bapa yang dilakukan oleh anak-anak terutamanya dalam kalangan belia. Penderhakaan kepada ibu bapa boleh berlaku dalam pelbagai situasi antaranya melalui percakapan dan juga perbuatan. Allah telah menjelaskan kepada manusia bahawa cukuplah dikatakan derhaka apabila seorang anak berkata ‘ah’ ataupun seumpamanya kepada orang tuanya.

TEPATI JANJI SYURGA MENANTI

Sifat Penghuni Syurga

Saya mempunyai rakan yang suka berjanji tetapi susah untuk menepati janji. Saya telah menasihatinya tetapi dia tetap dengan sikapnya. Apa pandangan ustaz?

BERTUAHNYA MENJADI MUSLIM

ISLAM suatu agama dan cara hidup yang didatangkan oleh Allah s.w.t. kepada seluruh umat manusia. Kedatangan Islam merupakan suatu rahmat untuk mengeluarkan manusia daripada sebarang bentuk perhambaan kepada makhluk yang sia-sia.

KAD KAHWIN PATUH SYARIAT

  • Kategori Hukum

Mohon ustaz kupas tentang hukum mengundang orang ke majlis perkahwinan. Kakak saya akan melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi. Jadi saya ingin dapatkan sedikit panduan syariat.

PEMUDA & PENGORBANAN

Pengorbanan Seorang Pemuda

Bagaimana untuk para pemuda sedar bahawa diri mereka begitu penting dan amat dinanti-nantikan sumbangan oleh agama dan negara?

4 TAHAP MERANCANG ANAK SOLEH

Sesungguhnya anak-anak merupakan hadiah Allah s.w.t. kepada hamba-hambaNya. Maka setiap manusia perlu bersyukur kepada Allah atas nikmat pemberian zuriat yang membolehkan manusia hidup dengan bahagia dalam berkasih sayang sesama mereka.

REZEKI HAJI MUDA

Wajib Haji Tidak Berkaitan Umur

Saya melihat jemaah haji kesemuanya orang tua-tua. Adakah orang muda belum digalakkan lagi untuk menunaikan haji?

Dalam surah Ali Imran ayat 97 Allah s.w.t. berfirman dengan maksudnya: “Dan untuk Allah maka wajiblah ibadat haji di Baitullah itu bagi sesiapa yang mampu sampai kepadanya.”

DAMAINYA HIDUP BERSAMA ILAHI

DIFAHAMKAN dalam satu kisah: Sekembalinya Nabi Muhammad s.a.w. dari bumi Thaif – Nabi s.a.w. berteduh sebentar di bawah pohon anggur di dalam kebun milik Utbah dan Syaibah. Kesedihan jelas terpapar pada wajah Nabi s.a.w. setelah dicerca dan dilontar batu oleh penduduk bumi Thaif. Utbah dan Syaibah memasang telinga mendengar pengaduan hebat daripada seorang Rasul kepada Rabb-Nya. Rintihan yang dipohonkan oleh Nabi s.a.w. membuatkan kekafiran Utbah dan Syaibah tersebut juga lentur sehingga menyuruh khadamnya Addas untuk memberi anggur kepada Nabi s.a.w. sebagai penghilang kelaparan.