Menu

 

A+ A A-
Mohammad Nor Mohammad Endut

Mohammad Nor Mohammad Endut

Sarjana Muda Syariah, Universiti al-Azhar. Sarjana Pengajian Islam, American Open Universiti, Mesir. Sedang menyambung pengajian di peringkat PhD di UIAM. Berguru secara langsung dengan beberapa ulama besar antaranya Syeikh ‘Atiyyah Saqr, Syeikh Muhammad Mutawalli al-Sya‘rawi, Syeikh Ali Juma‘ah. Kini editor syariah di Telaga Biru Sdn. Bhd.

HARI-HARI MAKRUH BERPUASA

Saya ada kemusykilan berkenaan Isnin, Selasa dan Rabu. Pada hari Khamis saya berbuka kerana menghadiri majlis rumah terbuka dan menyambung puasa pada hari Jumaat. Kemudian saya menyambung kembali puasa pada hari Isnin depan dan seterusnya hingga selesai. Persoalannya, adakah puasa hari Jumaat itu dibolehkan oleh syarak? Saya ada mendengar sahabat saya menyatakan ia tidak dibenarkan.

QADA PUASA ARWAH IBU

Arwah ibu saya ada meninggalkan puasa Ramadan pada tahun lepas kerana sakit yang dialaminya. Disebabkan penyakitnya itu berterusan, dia tidak sempat mengqada puasa sehingga masuk Ramadan tahun ini. Dalam bulan Ramadan itulah juga dia meninggal dunia. Apa yang patut saya lakukan?

RINGKASNYA: Arwah tidak berkewajiban mengqada puasanya. Ini kerana sakitnya berterusan tanpa ada kesempatan baginya untuk melakukan qada puasa. Maka tidak ada apa-apa tuntutan bagi waris dalam kes ini.

PANDUAN PUASA HARI ARAFAH

Fadilat Berpuasa Hari Arafah

Tahun ini saya bercadang untuk berpuasa sunat 9 Zulhijah sempena Hari Arafah. Boleh ustaz berikan sedikit panduan hukum berkaitannya?

JOM PUASA ENAM

Hukum “Puasa Enam”

Saya berazam untuk berpuasa enam pada tahun ini. Mohon ustaz sebutkan hadis Nabi yang menggalakkan kita melakukan puasa tersebut.