Menu

 

A+ A A-
Mohd Azrul Azlen Abd Hamid

Mohd Azrul Azlen Abd Hamid

Dilahirkan di Kedah dan mendapat Ijazah Sarjana Muda di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Ijazah Sarjana (MA) dalam bahasa Arab juga di UIAM, dan menyambung pengajian peringkat Ph.D di Universiti Malaya. Kini menjawat jawatan pensyarah di UIAM. Berpengalaman dalam bidang motivasi dan kepimpinan dan aktif dalam penerbitan buku ilmiah dan artikel majalah. Merupakan penulis Indahnya Hidup Bersyariat. Layari blog beliau di http://mohdazrul.blogspot.com. Beliau juga boleh dihubungi di mohdazrulazlan@gmail.com

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

tbbk1297

 

RASULULLAH S.A.W PEMIMPIN BERWIBAWA

Rasulullah s.a.w. dibangkitkan oleh Allah untuk memimpin umat manusia ke jalan yang selamat dan bahagia di dunia dan akhirat. Baginda merupakan seorang pemimpin ulung dalam sejarah dunia.

RASULULLAH S.A.W. BAPA MITHALI

Ibn Abbas r.a. berkata, bahawa Rasulullah s.a.w.bersabda: “Ajarlah, permudahlah dan jangan menyusahkan! Gembirakanlah dan jangan menakutkan! Jika salah seorang dari kamu marah hendaklah berdiam diri!” (Hadis riwayat Ahmad dan Bukhari)

FIRST THING FIRST

ISLAM mengajar umatnya agar sentiasa bertindak mengikut keutamaan. Bertindak mengikut keutamaan akan membawa seseorang ke arah kejayaan.Jika tidaklah kerana kaummu masih baru dengan era jahiliah, nescaya akan kuubah bangunan Kaabah ini dan akan aku rendahkan pintunya ke bumi dan akan aku jadikan baginya dua pintu, satu pintu masuk dan satu pintu keluar.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

STRATEGI KEPIMPINAN RASULULLAH

APABILA diamati dan dianalisis sirah Rasulullah s.a.w., kita mendapati Baginda s.a.w. merupakan seorang pemimpin yang menyusun strategi dengan kemas dan mantap bagi memastikan Islam menjadi satu agama yang unggul dan agung

OPTIMIS MENERIMA KEGAGALAN

PEPERANGAN UHUD:

Optimis Menerima Kegagalan

Ketika Perang Uhud, sebahagian besar anggota pemanah yang dipilih oleh Rasulullah s.a.w. untuk berada di atas Bukit Uhud telah melakukan kesilapan besar dengan melanggar arahan Baginda s.a.w. supaya bertahan di atas bukit, walau apa pun yang berlaku, sama ada mereka menang atau kalah. Sebahagian anggota pemanah tersebut bertindak turun daripada Bukit Uhud tatkala melihat tentera-tentera Islam yang lain sedang sibuk mengaut harta rampasan pihak musuh.

MUHASABAH DIRI

GUA HIRA' :

Ketika masyarakat jahiliah bergelumang dengan kerosakan dan kemusnahan akal dan jiwa, Baginda s.a.w. berasa untuk bersendirian bagi mencari ketenangan dan kebenaran. Berbekalkan roti dan gandum Baginda pergi ke Gua Hira

STRATEGI RASULLULLAH MENYAMPAIKAN VISI

NABI Muhammad s.a.w. mula melaksanakan visi pertama Baginda untuk mengajak manusia menyembah Allah s.w.t. dan meninggalkan penyembahan berhala. Visi Rasulullah s.a.w ini dikongsi oleh beberapa orang sahabat pada ketika itu secara rahsia. Cara ini dilakukan bagi mengelak tindakan buruk orang Quraisy yang begitu fanatik terhadap berhala-berhala ciptaan mereka sendiri.

VISI DAN MISI RASULULLAH SAW

LAKARAN visi dan misi Rasulullah s.a.w

Nabi Muhammad s.a.w adalah manusia hebat yang mempunyai visi yang agung iaitu untuk melihat manusia sentiasa mengabdikan diri kepada Allah s.w.t dan melakukan kebaikan dan mentaati perintahNya bagi mendapat kesejahteraan di dunia dan akhirat.