Menu

 

A+ A A-
Dato’ Haji Ismail Kamus

Dato’ Haji Ismail Kamus

Lulusan Ijazah Sarjana Muda di Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau pernah menjadi guru, pegawai penyelidik dan pegawai dakwah selama 15 tahun di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), INTAN dan Pusat Islam. Jawatan akhir beliau ialah sebagai pakar rujuk di Bahagian Hal Ehwal Islam (BAHEIS) Pusat Islam sebelum bersara secara pilihan. Kini sebagai pendakwah bebas di samping menjadi peniaga dan pengamal perubatan Islam Darus Salam.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

PAKSA ISTERI SOLAT

Soalan: Isteri saya sangat baik namun liat melakukan solat. Setiap kali masuk waktu solat, ada sahaja alasannya untuk berlambat-lambat melakukan solat. Pernah suatu hari ia sampai meninggalkan solat hingga waktu habis. Sekiranya saya memaksa bahkan memukul isteri agar ia solat, adakah dikira berdosa?

SYARAT JAMPI YANG BOLEH

  • Kategori Hukum

Saya mengidap penyakit pelik. Bolehkah saya minta orang menjampi?

 

Menjampi atau rukyah hukumnya harus untuk setiap penyakit. Ulama bersepakat kebolehannya sekiranya memenuhi tiga syarat berikut:

 

HUKUM MEMASAK SEMASA BERHADAS

  • Kategori Hukum

Soalan : Apa hukumnya seorang isteri memasak makanan untuk tetamu suami dan anak-anaknya sedangkan dia berada dalam hadas besar?

ASAL USUL JIN

JIN itu diciptakan dari nyalaan api sepertimana yang disebut di dalam sebuah hadis sahih. Jin adalah makhluk ciptaan Allah s.w.t. dan ia memang benar-benar wujud, bukanlah khurafat atau khayalan seperti mana dakwaan kebanyakan orang yang jahil.

BOLEHKAH MANUSIA MELIHAT MALAIKAT

Ada orang yang mendakwa bahawa ia pernah melihat malaikat? Bolehkah kita mempercayainya?

Jawapan :Kita perlu ingat bahawa malaikat dicipta daripada cahaya sebagaimana yang disebut dalam hadis yang bermaksud: “Malaikat diciptakan daripada cahaya.” (Riwayat Muslim) Maka tidak mungkin ada orang yang dapat melihatnya dalam rupa yang sebenarnya melainkan Rasulullah s.a.w.

HAKIKAT RUPA BENTUK JIN

Pada prinsipnya, jin tidak dapat dilihat selagi ia berada pada sifatnya yang hakiki, dan tidak menyerupai bentuk yang lain, atau mengambil bentuk fizikal yang lain. Walau bagaimanapun ramai beranggapan bentuk jin sangat hodoh, buruk dan menakutkan.

JIN DICIPTAKAN DARIPADA API

Berubahlah nyalaan api menjadi benda yang terkumpul di dalamnya sifat basah dan kering, lalu ditiupkan kepadanya roh, sehingga berubahlah ia menjadi benda yang bersifat dan berbentuk dan bersifat, ringan dan lembut.

Allah s.w.t. telah menciptakan jin lama sebelum diciptakan manusia, dengan selisih waktu yang lama.