Menu

 

A+ A A-
Dr. Mohd Sukki Othman

Dr. Mohd Sukki Othman

Sarjana Muda B. Arab dan Syariah, Universiti Yarmouk, Jordan. Sarjana Pengajian Islam, UKM. dan PhD dalam bidang I’jaz al-Quran, UM. Panelis Tanyalah Ustaz, TV9 ini merupakan Pensyarah Kanan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM). Lebih daripada 12 buku karyanya telah berada di pasaran. Dekati beliau di www.ustazshauqi.com

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

AWAS KHALWAT SIBER

SOALAN: Golongan ilmuwan kini juga tidak terkecuali daripada memanfaatkan Internet untuk berdakwah. Kadang-kala wanita yang mempunyai masalah akan menghubungi mereka melalui perbualan dalam talian (chatting) untuk menyelesaikan masalahnya. Maka adakah perkara seumpama ini juga mempunyai unsur tipu daya syaitan?

TAMBAH ILMU, JANGAN MELABEL

Perbezaan pendapat dan khilaf dalam kalangan masyarakat semakin menjadi-jadi sehingga timbul isu label-melabel antara satu sama lain. Adakah hal ini menunjukkan iblis dan syaitan telah Berjaya memperdayakan manusia?

PESAKIT, AWAS BISIKAN SYAITAN

Soalan: Minggu lepas, saya berkunjung ke hospital untuk menziarahi pak cik saya yang terkena sakit kencing manis. Beliau hanya terlantar sahaja di atas katilnya. Saya terkejut apabila beliau mengatakan sudah tiga hari tidak melakukan solat. Apabila saya tanyakan sebabnya, beliau mengatakan tidak tahu bagaimana cara hendak solat. Apa komen ustaz?

HASAD DENGKI MEMBAKAR DIRI

Sejarah Hasad Dengki

Seorang rakan sekerja saya tidak senang jika ada orang lebih daripadanya. Sekiranya ada, ia akan memburuk-burukkan orang tersebut. Adakah sikap demikian sama dengan sikap iblis yang tidak mahu sujud kepada Nabi Adam?

TIDAK BELA ANJING BUKAN BEERTI BENCI

  • Kategori Hukum

Keperluan atau Kemahuan

Kita dibenarkan membela anjing untuk menjaga kebun dan berburu. Namun kenapa kita tidak boleh membelanya sebagai haiwan peliharaan di dalam rumah seperti kucing?

“USALLI” ANTARA WASWAS SYAITAN DAN BIDAAH

SOALAN : Seorang kawan sebilik saya ini selalu berulang kali mengangkat takbir untuk solat. Ada satu ketika, hampir 10 kali dia mengulang-ulang lafaz “usalli” namun tetap tidak berjaya. Lalu dia pergi membasuh muka dan kembali untuk solat semula. Adakah ini yang dikatakan waswas syaitan atau bagaimana?

TIDAK SEMUA TAREKAT SESAT, TIDAK SEMUA SALAFI KESAT

Bukan Tasawuf yang Sesat

GOLONGAN tasawuf sering kali dikaitkan dengan amalan memuja kubur dan pelbagai tarekat sesat. Bolehkah kita katakan bahawa mereka ialah golongan yang terperangkap dengan tipu daya iblis dan syaitan?

DAKWAH UNTUK SEMUA

MOHON ustaz jelaskan maksud dakwah di jalan Allah?

Dakwah dari sudut bahasa bermaksud mengajak. Manakala menurut istilah syarak pula, beberapa pengertiannya telah dikemukakan oleh para ulama. Menurut Syeikh al-Islam Ibn Taimiyah: “Dakwah kepada Allah ialah mengajak untuk beriman kepada-Nya, berdasarkan apa yang telah dibawa oleh Rasul-Nya, iaitu dengan membenarkan apa yang dikhabarkan oleh mereka serta mentaatinya.” (Majmu’ al-Fatawa, jil. 15, hlm. 157)