Menu

 

A+ A A-
Ustaz Mohamad Zarifi Hj. Mohamad Daud

Ustaz Mohamad Zarifi Hj. Mohamad Daud

Lahir di Kelantan pada 31 Ogos 1982. Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda (Fiqh dan Usul Fiqh) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada tahun 2006. Mendapat Sijil Pengurusan Fatwa dan Dakwah, al-Azhar al-Syarif, Kaherah Mesir pada tahun 2010 dari kursus tajaan JPA dan JAKIM. Beliau menyambung pengajian di peringkat Sarjana (Fiqh dan Usul Fiqh) secara disertasi penuh dengan tajuk kajian ‘Judi Dalam Peraduan”. Menyertai JAKIM bermula pada 2 Oktober 2006. Beliau juga banyak menulis dan membentangkan kertas kerja dalam seminar, simposium, dan bengkel di peringkat kebangsaan.

5 SEBAB KENAPA BERSOLAT

AMALAN beribadat sepanjang bulan Ramadan lalu khususnya berkaitan solat mesti dihayati dan dilakukan secara istiqamah (konsisten) termasuk di luar bulan Ramadan. Kita tidak mahu menjadi orang yang hanya bersolat dalam bulan Ramadan sahaja, akan tetapi di luar bulan Ramadan, air basuhan wuduk langsung tidak singgah pada anggota badan. Teramatlah rugi jika kita memilih jalan tersebut iaitu bersolat hanya sebulan dalam setahun!

MENYERANG KELALAIAN

IBADAH solat fardu lima waktu bermula solat subuh, zuhur, asar, maghrib dan isyak adalah sebuah perintah agung yang telah disyariatkan oleh Allah s.w.t. kepada setiap hamba-Nya. Kita semua telah mengetahui akan peristiwa Israk Mikraj yang mana Nabi Muhammad s.a.w. telah menerima perintah kewajipan bersolat lima waktu ini daripada Allah s.w.t. Begitulah istimewanya ibadah solat.

RAHSIA KE MASJID

DIALOG di bawah adalah dialog yang selalu kita dengar. Bahkan kita juga sering mengambil tindakan yang sama seperti Anas. Kita berasa sangat berat hati dan juga kaki untuk menunaikan solat berjemaah terutamanya berjemaah di masjid. Hati dan kaki kita seolah-olah diikat kemas oleh rantai besi sehingga tidak mampu lagi untuk dibuka.