Menu

 

A+ A A-

AMALAN MENGHIDUPKAN MALAM HARI RAYA

Hadis Galakan Qiamullai Pada Malam Raya

Semasa kecil-kecil dahulu, setiap malam hari raya Aidilfitri dan Aidiladha orang kampung saya berqiamullail di surau. Sebagai kanak-kanak, kami cukup seronok apabila saling bertakbir hingga serak suara kami semua pada keesokannya. Namun hari ini tiada lagi orang yang melakukan amalan tersebut di kampung. Seingat saya ada hadis yang menyebut tentang kelebihan berqiamullail pada malam tersebut cuma saya tidak pasti. Hanya sekarang ini timbul kesedaran untuk mengetahui status hadis-hadis yang didengari. Mohon penjelasan.

Selanjutnya...

QADA PUASA ARWAH IBU

Arwah ibu saya ada meninggalkan puasa Ramadan pada tahun lepas kerana sakit yang dialaminya. Disebabkan penyakitnya itu berterusan, dia tidak sempat mengqada puasa sehingga masuk Ramadan tahun ini. Dalam bulan Ramadan itulah juga dia meninggal dunia. Apa yang patut saya lakukan?

RINGKASNYA: Arwah tidak berkewajiban mengqada puasanya. Ini kerana sakitnya berterusan tanpa ada kesempatan baginya untuk melakukan qada puasa. Maka tidak ada apa-apa tuntutan bagi waris dalam kes ini.

Selanjutnya...