Menu

 

A+ A A-
Fuad Ismail

Fuad Ismail

Sarjana Muda Syariah di Universiti Al-Bayt, Jordan. Berpengalaman dalam bidang penulisan buku-buku agama dan bahasa Arab untuk sekolah rendah agama (SRA), KAFA, j-QAF dan untuk sekolah menengah. Kini menjawat jawatan sebagai Editor di Telaga Biru Sdn. Bhd.

CARA SUJUD TILAWAH

Mengikut istilah ulama fiqah, sujud tilawah ialah sujud yang disebabkan membaca ayat-ayat sajdah dalam al-Quran.

Ulama bersepakat bahawa pensyariatan sujud tilawah adalah berdasarkan beberapa ayat al-Quran dan hadis. Namun mereka berbeza pendapat tentang jenis arahannya, sama ada wajib ataupun sunat.

 

KEKELIRUAN QUNUT SUBUH

SOALAN: Saya sering mendengar perbincangan tentang hukum melakukan qunut dalam solat Subuh. Sebagai orang awam, saya keliru. Bolehkah ustaz jelaskan pendapat para ulama berkenaan dengan perkara ini?

SOLAT DUDUK DI ATAS KERUSI

Tiada Beza

Saya pernah mendengar dakwaan bahawa solat duduk di atas kerusi tidak disyariatkan. Ini kerana cara duduk yang dibenarkan Nabi adalah duduk secara langsung tanpa sebarang perantara. Mohon penjelasan.

BERSALAMAN SELEPAS SOLAT

Hukum Bersalaman Selepas Solat

Alhamdulillah saya menyaksikan kebanyakan surau dan masjid yang saya pergi biasanya sesudah solat akan bersalaman. Cuma saya terfikir adakah ia suatu perbuatan yang dituntut? Mohon pencerahan.

ANEKA HUKUM TAKBIRATULIHRAM

  • Kategori Hukum

Saya pernah mendengar ada orang yang memulakan solatnya dengan lafaz takbir selain daripada Allahuakbar. Adakah sah solatnya?

 

TAKBIR RAYA

Dua Jenis Takbir

Apabila sebut hari raya, antara perkara yang terlintas adalah tentang takbir. Adakah terdapat perbincangan hukum berkaitannya dalam kalangan ulama?

PANDUAN SOLAT ISTIKHARAH

Saya masih keliru berkaitan solat Istikharah. Bagaimana kita hendak mengetahui hasil istikharah kita? Adakah dengan petunjuk melalui mimpi, gerak hati atau bagaimana? Mohon penjelasan. Untuk pengetahuan ustaz, saya telah melakukan solat istikharah berkenaan calon pasangan hidup saya.

JOM SOLAT TASBIH

Mohon ustaz ajarkan saya cara melakukan solat sunat Tasbih.

Solat sunat Tasbih merupakan salah satu solat sunat yang dianjurkan. Ia dinamakan solat sunat Tasbih kerana dalam solat itu kita perlu membaca tasbih sebanyak 300 kali dengan 75 kali pada setiap rakaat. Sebenarnya solat sunat Tasbih boleh dilakukan dengan dua kaifiat (cara). Namun kaifiat yang sering dipraktikkan di tempat kita adalah sebagaimana jadual di bawah:

KEMUSYKILAN SOLAT WITIR

Maksud Solat Witir

APA yang saya tahu solat tarawih bermaksud solat “rehat”. Jadi apa pula maksud solat witir?