Menu

 

A+ A A-
Ustaz Md Ghazali Ibrahim

Ustaz Md Ghazali Ibrahim

Beliau memulakan kerjayanya di Pusat Zakat Selangor (MAIS) sejak tahun 1999 hingga 2004. Sekarang ini dikenali sebagai Lembaga Zakat Selangor (LZS). Antara jawatan yang pernah diamanahkan kepada beliau ialah Eksekutif Penyelidikan & Pembangunan Syarie dan Eksekutif Dakwah & Latihan. Beliau mendalami ilmu motivasi dengan beberapa buah syarikat antaranya ialah Fitrah Perkasa Sdn Bhd sekitar tahun 2005 . Sekitar tahun 2006, beliau mendalami ilmu faraidh & runding-pusaka dengan beberapa syarikat. Antaranya ialah Tetuan Jamilah Radzi & Co.

Beliau biasa muncul di kaca TV dalam rancangan Inspirasi Pagi (RTM1), Simfoni Alam (RTM1). Dan pernah beberapa kali muncul dalam rancangan Al Kulliyyah (TV3), Al Hidayah (TV3), Wanita Hari Ini (TV3), Tanyalah Ustaz (TV9) dan Astro Oasis dalam rancangan Khabar Haji & Liga Ilmu.

Sehingga kini beliau aktif memenuhi jemputan ceramah dan motivasi di dewan orang ramai, pejabat, universiti, sekolah, masjid dan surau.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

PENGGUNAAN HARTA PUSAKA DALAM URUSAN JENAZAH

Imam al-Nawawi dalam kitabnya Minhaj alTalibin, meringkaskan hak-hak yang perlu ditunaikan sebelum pembahagian harta pusaka adalah seperti berikut:

‘‘Belanja pengebumian ialah tanggungan pertama daripada jumlah harta pusaka si mati, kemudian hutang piutangnya hendaklah dibayar, kemudian pemberian wasiat yang diwasiatkan olehnya hendaklah diselesaikan, akan tetapi hanya setakat satu pertiga daripada harta pusaka selepas menolak hutang piutang. Yang tinggal dua pertiga ialah hak ahli waris.’’

TERUSKAN MERANCANG PUSAKA

SEMEMANGNYA hutang perlu dilunaskan. Semasa hidup, kita mesti berusaha untuk melunaskannya. Andai kata rezeki tidak menyebelahi kita, pendek umur kita kita… maka semasa hidup kita perlu merancang bagaimana waris dapat melunaskan hutang-hutang kita selepas ketiadaan kita.

MERANCANG PUSAKA

PUSAKA bukan sekadar mesti diurus, bahkan pusaka juga mesti dirancang. Kenapa kita mesti merancang pusaka? Hal ini penting kerana ia adalah perkara yang pasti. Pasti apa? Pasti mati! Bukankah Allah s.w.t. menegaskan dalam firman-Nya yang bermaksud, Setiap yang bernyawa pasti akan mati”, (Surah Ali ‘Imran 3: 185)

PEMEGANG AMANAH YANG MENCABUL AMANAH

PEMEGANG Amanah dan Pentadbir Pusaka bukan pemilik sebenar pusaka

Siapakah yang akan menjadi pemegang amanah bagi harta pusaka bahagian anak-anak? Sebagai contoh, seorang suami meninggal dunia, dia meninggalkan:

BILA PENAMA MEMBOLOT HARTA

BILA kita sebut surah al-Nisa kebanyakan kita terbayang ayat yang ketiga iaitu ayat yang menceritakan tentang kahwin poligami yang diharuskan oleh Islam. Sebenarnya ramai yang lupa, dalam surah al-Nisa’ ini terdapat ayat yang lebih penting daripada itu. Ia merupakan sumber rujukan pembahagian pusaka dalam Islam, yang sekarang ini dipanggil Ilmu Faraid. Ayatnya ialah ayat yang ke- 11 dan ke-12.