Menu

 

A+ A A-
Ustaz Ahmad Husni Abd Rahman

Ustaz Ahmad Husni Abd Rahman

Lulusan Ijazah Sarjana Muda Syariah, Universiti Islam Madinah, dan sedang menyambung Ijazah Sarjana (MA) Syariah di Universiti Malaya. Kini sebagai Eksekutif Zakat, Pusat Pungutan Zakat (PPZ) Wilayah Persekutuan. Juga sebagai panel slot Durrul Hikmah dan Bicara ad-Deen di radio IKIM.fm, di samping menjadi tetamu jemputan KL.fm, Selamat Pagi Malaysia, Islam Hadari (RTM1), Al-Kuliyyah (TV3) dan pengacara Bicara Mufti (RTM1). Beliau juga sebagai Jurubahasa Arab bagi Kerajaan Negeri Perak di Persidangan Negara-negara Islam Sedunia (OIC) 2003 dan berpengalaman sebagai mutawwif Haji dan Umrah sejak 1998.

BAYAR CUKAI GUGUR ZAKAT

Setiap warganegara Malaysia wajib membayar cukai kepada kerajaan. Adakah cukai yang dibayar oleh semua rakyat ini sama seperti zakat?

Jawapan: Cukai dan zakat adalah dua perkara yang memiliki persamaan namun sangat berbeza dari segi konsep, kaedah, pensyariatan mahupun aspek kewajipannya.

ZAKAT EMAS PERHIASAN

SAYA suka membeli dan mengumpul barangan kemas. Saya pernah mendengar jika kita ada emas perhiasan, sebanyak mana pun yang kita miliki, ia tidak dikenakan zakat. Benarkah begitu ustaz?

HIKMAH MUALAF BERHAK ZAKAT

Siapa Mualaf

Soalan: Sebelum ini saya ada mendengar orang mengatakan bahawa orang kafir boleh diberikan zakat kerana mereka dikira mualaf. Bukankah mualaf itu orang yang baru memeluk Islam?

INGAT PUASA INGAT ZAKAT

Wajib Bayar Zakat fitrah

Siapa yang diwajibkan membayar zakat fitrah?

Jawapan: Ibn Umar berkata: “Nabi s.a.w. memfardukan zakat fitrah dalam bulan Ramadan ke atas setiap Muslim dengan dikeluarkan sebanyak segantang tamar atau makanan ruji.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

PANDUAN MENGAGIHKAN ZAKAT SENDIRI

Saya bercadang untuk menyerahkan sendiri zakat harta saya kepada mereka yang berhak. Mohon ustaz berikan panduan untuk saya mengenal pasti orang yang benar-benar berhak menerima zakat?

ZAKAT RAMBUT BAYI

  • Kategori Hukum

Saya pernah mendengar tentang zakat rambut bayi. Betulkah ustaz?

Sebenarnya tiada istilah khusus seumpama zakat rambut bayi yang wajib ditunaikan. Yang ada ialah sunnah bersedekah mengikut kadar timbangan berat rambut bayi yang baru lahir sama ada dengan nilaian emas atau perak.

JUJUR SAMPAI KE SYURGA

  • Kategori Hadis

Dalam sebuah hadis, Nabi s.a.w dengan penuh kasih sayang menitip pesan dan panduan. Mafhum sabda Nabi s.a.w.: “Hendaklah kalian bersikap jujur kerana kebenaran dan kejujuran itu bakal memimpin seseorang ke arah kebaikan. Kebaikan itu pula akan menyampaikan seseorang itu kesyurga. Seseorang itu sentiasa tetap dengan kebenaran dan perilaku yang benar serta berusaha mencarinya sehingga ditulis di sisi Allah Taala sebagai orang yang suka berlaku benar (membenarkan imannya).” (Muttafaq ‘alaih) 

MALU TAPI BUKAN MEMALUKAN

SATU KETIKA USAI SOLAT MAGHRIB DI SALAH SEBUAH SURAU DI SEBUAH PUSAT MEMBELI-BELAH DI IBU KOTA, SAYA BEREHAT SEKETIKA DI SATU SUDUT. SAAT ITU, MATA TERPANDANG BEBERAPA ANAK MUDA YANG BARU MEMULAKAN SOLAT. SAYA TERUS MEMERHATI DAN HATI TERSENYUM BANGGA KERANA MELIHAT SENARIO YANG MENYEJUKKAN INI.

ISLAM ITU BEST

“ABANG! Abang ni dah kahwin ke belum?” tanya seorang pemuda yang duduk di sebelah saya di bahagian belakang dewan kuliah. Saat itu saya masih lagi bujang, sedang mengikuti kursus perkahwinan di salah sebuah pejabat agama daerah.