Menu

 

A+ A A-

Bukan Senang Nak Senang

  • Ditulis oleh 
  • Read 90494 times

SEORANG pemuda ditemui sedang berlegar-legar di tepi sebuah tiang lampu di tepi sebatang jalan. Habis dikais-kaisnya rumput dan kertas di bawah naungan lampu itu. Walaupun hari sudah larut senja, tapi pemuda itu tetap tercari-cari akan sesuatu di bawah sinaran lampu itu.

Sikap pemuda itu menarik perhatian seorang mak cik yang kebetulan sedang bersiap-siap untuk menutup kedainya. Lalu mak cik itu datang dan bertanya, “Kenapa sejak tadi mak cik tengok anak berlegarl-egar di bawah tiang lampu ini?”

“Cincin saya mak cik, cincin saya hilang.”

Mak cik tadi kasihan dan turut sama-sama membantu mencari cincin itu. Namun, cincin berkenaan tidak juga ditemui. Lalu mak cik itu bertanya, “Betulkah cincin itu hilang di sini?”

“Siapa pula kata cincin itu terjatuh di sini… Tak lah.”

“Habis, cincin itu jatuh di mana?”

“Di sana, di tempat gelap tu,” ujar budak itu menunjukkan satu kawasan gelap agak jauh dari situ.

“Laa... Tapi mengapa kamu mencarinya di sini?” Mak cik itu kehairanan.

“Yalah mak cik… saya carilah di tempat yang terang, di bawah tiang lampu ni. Sini mudah. Kalau cari kat sana tu susah. Gelap pulak,” jawabnya selamba.

Mak cik itu menggeleng-gelengkan kepala.

 

TELADAN: Manusia kerap memilih jalan pintas untuk senang dan berjaya. Mereka cenderung memilih jalan senang untuk senang, walaupun tahu kesenangan itu tidak akan ditemui melalui cara itu. Apa yang dipentingkan, jalan itu mudah. Padahal secara sunnatullah memang telah Allah tetapkan – no pain, no gain.

Bukankah syurga itu dipagar dengan segala kesusahan? Justeru, untuk melakukan kebaikan dan kebajikan (yakni jalan menuju ke syurga) begitu sukar dan mencabar. Tapi tempuhilah.

Bukan senang nak senang.

Sumber artikel daripada majalah Solusi isu Perdana

 


 

Solusi

Berteraskan motto untuk menjadikan majalah Solusi sebagai panduan ke arah hidup yang bersyariat yang bersasarkan al-Quran & Sunnah. Berkonsepkan keagamaan yang menyentuh soal fardhu ain dan juga motivasi. Sesuai untuk dijadikan bahan bacaan harian untuk mendidik diri, menambah ilmu dan dikongsikan bersama.

 

Dapatkan majalah Solusi keluaran terbaru di Addeen Online Store!

Kembali ke atas