Menu

 

A+ A A-
Ustaz Muneer Mohamed Farid Al-Hafiz

Ustaz Muneer Mohamed Farid Al-Hafiz

Penceramah personaliti radio

BERHIBUR DENGAN 2D2L

SETIAP manusia suka akan hiburan. Terdapat pelbagai cara berhibur dan mudah didapati. Namun, bagaimana untuk mencari hiburan sejati yakni yang boleh bertapak dan memberi ketenangan hati? Syarat bagi mendapatkan ketenangan hati adalah yang mengisi keperluan asasi. Ya, memenuhi keperluan iman itulah yang utama.

MENYUNTIK JUJUR KE DALAM DIRI

JUJUR mempunyai pengertian yang besar dalam Islam. Sifat jujur sebahagian daripada iman. Mereka yang telah hilang sifat jujurnya adalah orang yang tipis imannya. Mengapa? 

MAHU TAK MAHU TETAP MAHU!

DARI ABU MAS’UD ‘UQBAH BIN ‘AMR AL-ANSHÂRÎ AL-BADRI R.A. DIA BERKATA, “RASULULLAH S.A.W. BERSABDA: “SESUNGGUHNYA SALAH SATU PERKARA YANG TELAH DIKETAHUI OLEH MANUSIA DARI KALIMAT KENABIAN TERDAHULU ADALAH, ‘JIKA ENGKAU TIDAK MALU, BERBUATLAH SESUKAMU.’”

AKHLAK TERKAPAI KERANA DOSA

APABILA disebut perkatan maksiat, seringkali kita memahami bahawa maksiat itu ada kaitannya dengan akhlak dan moral. Walau bagaimanapun, sebenarnya maksud maksiat adalah lebih luas daripada itu.

PRAKTIKKAN RASA UKHUWAH SESAMA SAUDARA

  • Kategori Hadis

PERINGATAN Allah menerusi sabda-Nya yang bermaksud: “Sesungguhnya Mukmin itu bersaudara” dan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri” meninggalkan kesan yang mendalam pada hati saya. Namun amat sukar untuk mencari orang yang dapat memenuhi ciri-ciri yang diceritakan dalam hadis ini. Hadis ini memang mudah dan ringkas untuk dihafal tetapi amat berat untuk dipraktikkan.

KELEBIHAN MEMELIHARA TANGGUNGJAWAB

AMANAH adalah satu hak yang dipertanggungjawabkan kepada seseorang sama ada tanggungjawab itu milik Allah (hak Allah) mahupun hak manusia (hak insan) – baik berupa pekerjaan mahupun perkataan dan pekerjaan hati.

MUTIARA YANG PERLU DIJAGA

IKHLAS adalah satu perkataan yang sangat mudah diucapkan oleh setiap orang, termasuk orang munafik dan bukan Islam sekalipun. Walau bagaimanapun, perkataan inilah yang paling berat dan paling sukar untuk direalisasikan. Terkadang keikhlasan tersebut mampu dijaga di awal perbuatannya, namun akhirnya dia tewas dan jatuh ke lembah riyak dan ujub. Nauzubillahi.