Menu

 

A+ A A-
Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Dilahirkan di Terengganu. Melanjutkan pelajaran di peringkat Ijazah Pertama di Universiti Madinah dalam bidang Syariah. Berpeluang belajar secara talaqqi dengan beberapa ulama tersohor di sana. Kemudian melanjutkan pelajaran ke Jordan dan berjaya memperolehi Ijazah Sarjana (Masters) di Syria, seterusnya berjaya memperolehi Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dari Universiti Sains Malaysia. Beliau pernah bertugas di Kolej UNITI, Port Dickson, Negeri Sembilan dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di Nilai, Negeri Sembilan. Kini beliau bergerak secara bebas sebagai penulis. penceramah, penasihat agama dan pakar rujuk. Di samping itu, beliau ialah AJK Fatwa Terengganu (sejak 2005). Antara jawatan terkini beliau ialah ahli Panel Penasihat Ibadat Haji Tabung Haji, ahli Panel Syariah dan Aqidah JAKIM dan ahli Panel Syariah Bank Muamalat. Beliau juga dikenali sebagai Muryid dalam rancangan al-Daurah di Radio IKIM.FM.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

  

 

BERHUTANG DEMI HAJI

SOALAN: Bolehkah berhutang untuk pergi menunaikan haji? Lebih-lebih lagi untuk golongan yang ada masalah kewangan. Ada sahabat saya yang hampir-hampir berhutang kerana ingin turut serta bersama ahli keluarganya yang lain menunaikan haji pada tahun ini.

JENAYAH DALAM ISLAM : PEMBAHAGIANNYA

  • Kategori Hukum

Biarpun tinggi matlamat dan tujuan serta peranan pembalasan jenayah di dalam Islam, namun masih terdengar suara di sanasini yang merendahkannya. Pelbagai pandangan negative terhadap sebahagian pembalasan Islam datangnya daripada sebahagian masyarakat Islam sendiri.

KEUNGGULAN SYARIAH ISLAMIAH DAN UNDANG-UNDANGNYA

Syariat Islam cukup unggul kerana ia datang daripada Tuhan yang bersifat Maha Sempurna lagi Maha Mengetahui. Allah s.w.t. menerangkan bahawa kebahagiaan dan kehidupan kita yang mulia terangkum dalam pelaksanaan syariat Allah dan berhukum dengan segala syariat-Nya dalam semua aspek kehidupan.

HIKMAH QISAS UNTUK HIDUP

Hukuman qisas itu bukannya bertujuan memuaskan perasaan dendam kesumat, malah ia mempunyai tujuan yang lebih mulia daripada itu, iaitu untuk membela hidup dan untuk kepentingan hidup.

10 PANTANG LARANG IHRAM

SAYA akan menunaikan haji pada tahun ini. Cuma saya agak bimbang kerana dimaklumkan ketika ihram ada perkara-perkara yang perlu dijaga dan sekiranya saya melanggarnya saya akan dikenakan dam. Harap Dr. Zulkifli dapat menjelaskan apakah perkara yang haram semasa berihram?

WUQUF BERSAMA RASULULLAH

Saya tertarik dengan teks khutbah Nabi semasa Haji Wada’ yang dijadikan poster di surau. Bolehkah ustaz terangkan keadaan dan suasana semasa Rasulullah menyampaikan khutbah tersebut? Boleh ustaz rumuskan beberapa isi penting yang seharusnya kita ambil perhatian daripada khutbah tersebut?

DILEMA BERSENTUHAN KULIT SEMASA HAJI

Apakah pendapat yang sebenar dalam masalah bersentuhan kulit antara lelaki dan perempuan ketika melaksanakan haji? Ada orang kata, wuduk terbatal dan ada juga yang mengatakan tidak. Mohon pencerahan.

KEMUSYKILAN HAJI KANAK-KANAK

Alhamdulillah saya, isteri dan tiga orang anak saya mengerjakan haji bersama-sama. Namun saya dimaklumkan bahawa tidak sesuai untuk membawa bersama dua anak saya itu kerana kedua-duanya masih kecil. Mohon penjelasan ustaz. Seorang berumur 10 tahun dan seorang lagi 13 tahun.

MENGGAMIT ROH IBADAH HAJI

Ibadah Haji daripada Kaca Mata Tasawuf

Ilmu tasawuf biasanya ada mengupas aspek kerohaniah bagi sesuatu ibadah. Jadi bagaimana pula pandangan tasawuf berkenaan syiar haji?