Menu

 

A+ A A-
Pahrol Mohd Juoi

Pahrol Mohd Juoi

Seorang penulis buku, kolumnis majalah, pencipta lirik dan skrip, serta pengacara tv dan jurulatih berkelulusan UiTM, Shah Alam. Beliau berpengalaman mengendalikan program latihan dan motivasi untuk lebih 50 badan kerajaan dan swasta. Kini beliau sebagai Pengurus Besar dan Pengarah Penyelidikan di Fitrah Perkasa Sdn. Bhd. Bukunya Tentang Cinta mendapat sambutan yang baik di  kalangan remaja terutamanya pelajar pusat pengajian tinggi.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  tbbk1289

GB0213  TBBK1267

 

 

APABILA ULAMA CABAR MENCABAR

Jika orang awam gagal ‘menguruskan perbezaan’, masih tidak mengapa. Itu masih boleh diterima. Ini kerana orang awam kebanyakannya masih kurang ilmu. Selain kurang cerdik, orang awam juga kurang terdidik. Maka, emosi yang panas acap kali mendahului fikiran yang bernas dalam menghadapi perbezaan pendapat atau pandangan. Namun, apabila para ulama yang sewajarnya sudah cerdik dan terdidik juga terjebak dalam pertelingkahan yang tidak berkesudahan, ini sesungguhnya satu tragedi yang sangat menyedihkan.

KENAPA TAUHID GAGAL MEMERANGI DOSA

Merawat Pendosa dengan Akidah dan Tauhid

Bila isu memerangi dosa diketengahkan, selalunya orang bercakap tentang penguatkuasaan undang-undang. Seolah-olah sebab atau mengapa manusia melakukan dosa hanya melibatkan soal jinayat (undang-undang jenayah). Padahal ia sangat berkait rapat dengan soal pendidikan.

AYUH FIKIR

JANGAN MANIPULASI AGAMA

Seorang lelaki tinggal di rumah sewanya yang semakin usang. Kayu atapnya telah reput dan mula hancur sedikit demi sedikit. Ketika pemilik rumah sewa itu datang untuk mendapat bayarannya, si penyewa itu berkata: “Perbaikilah atap rumah yang sudah rosak ini.” Pemilik rumah menjawab: “Jangan bimbang. Tidak akan berlaku apa-apa. Atap ini hakikatnya sedang bertasbih kepada Allah.” Mendengar jawapan itu, lelaki si penyewa itu membalas: “Saya cuma bimbang kalau-kalau atap yang berzikir ini tiba-tiba amat takut kepada Allah lantas ia tersungkur sujud!”

KESEDARAN : CELIK MATA HATI

Anehnya, Sayidina Ali menyatakan sebaliknya – apabila hidup, yakni ketika mata terbuka itu yang dikatakan bermimpi manakala apabila mati (mata tertutup) dikatakan terjaga.

TAWAN DIRIMU

JIKA kita dapat menguasai diri sendiri, kita akan dapat menguasai dunia. Begitu yang sering diungkapkan oleh orang bijaksana. Ertinya, dengan menguasai diri, pengaruh kita untuk menguasai orang lain, merubah keadaan dan mencorak suasana, akan bertambah.

CELIK MATA HATI

Anehnya, Sayidina Ali menyatakan sebaliknya – apabila hidup, yakni ketika mata terbuka itu yang dikatakan bermimpi manakala apabila mati (mata tertutup) dikatakan terjaga.

INGAT,LUPA ATAU TAKUT MATI?

  • Kategori Hadis

Dalam Islam kita tidak disuruh untuk takutkan mati. Sebaliknya kita disaran untuk selalu mengingati mati. Demikian itu adalah anjuran Rasulullah s.a.w. dalam banyak hadisnya. Antaranya, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda:

RAIKAN KELAHIRAN SEORANG KHALIFAH

Raja Loius ke XVI telah dibunuh oleh pemberontak dalam Revolusi Perancis yang berlaku pada tahun 1795. Bukan dia sahaja, bahkan isteri dan seluruh ahli keluarganya telah dipancung dengan menggunakan gilotin.

ALLAH MEMBERI UNTUK KITA MEMBERI

KITA dilahirkan sebagai umat yang memberi. Apabila bertemu sahaja saudara seIslam, sama ada yang dikenali atau tidak kita dianjurkan untuk ‘memberi’ salam dan senyuman. Di dalam solat, kita memberi doa. Dalam zakat, kita memberi harta.

KALAHKAN MUSUH BATINMU!

Orang Mukmin sentiasa diancam oleh lima musuhnya. Musuh-musuh itu ialah hawa nafsu, syaitan, orang kafir, orang munafik dan orang Islam yang hasad dengki. Kelima-lima musuh ini boleh dibahagikan kepada dua: musuh lahir dan musuh batin.