Menu

 

A+ A A-
Nurul Amirah Abdul Rahim

Nurul Amirah Abdul Rahim

Lulusan Universiti Teknologi Mara

ANALOGI DARI SEBATANG POKOK

Anak Pokok: Asalnya Daripada Biji Benih. Anak Pokok Memerlukan Ketahanan Yang Tinggi. Ketika Ini, Panahan Cahaya Matahari Dirasakan Begitu Panas. Sama Ada Dapat Meneruskan Hidup Menjadi Pokok Yang Besar Ataupun Mati, Semuanya Bergantung Pada Anak Pokok.

SELAMAT DATANG KE KLINIK JIWA

PERINGKAT SIMPTOM PENYAKIT JIWA

1 Pesakit melakukan maksiat, tetapi kemudiannya timbul rasa bersalah dengan dosa yang dilakukan. Ada keinginan untuk berjaga-jaga daripada melakukan dosa yang sama lagi pada masa akan datang. Ini merupakan simptom awal.

NOTA LEKAT

Allah memberikan hikmah kebijaksanaan (ilmu yang berguna) kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Sesiapa yang diberi hikmah, sesungguhnya ia telah diberi kebaikan yang banyak. (Surah al-Baqarah 2: 269)

HIDUPLAH SEPERTI PUTARAN JAM

KRING! Bunyiku seawal jam 6.00 pagi mengejutkan manusia daripada lena yang panjang. Rutinku tidak lain daripada terus berdetik mengikut perubahan waktu. Yang pasti jarum jam, minit dan saat sentiasa bergerak mengikut arah jam, tidak sekali-kali melawan arah. Berdisiplin. Kelihatan detikan itu perlahan dan lambat, tetapi bagimereka yang melalui tempoh masa selama 24 jam, kerap beralasan tidak cukup masa.

STRATEGI UNTUK JUJUR

1. Jujur lisan atau perkataan

Istilah janji Melayu begitu sinonim dengan umat Islam. Ya, apabila berbangsa Melayu, sudah pasti dia beragama Islam. Tidak menepati janji bercanggah dengan nilai murni Islam. Apabila sudah berjanji sedaya upaya kita perlu laksanakan. Jangan berjanji jika kita yakin tidak boleh ditepati. Begitu juga berbohong apabila berbicara. Hati-hati! Lawan bagi sifat jujur ialah khianat, sementara sifat khianat itu sinonim dengan orang munafik. Nauzubillah.

CAHAYA YANG BELUM TERPADAM

DI SATU SUDUT RUMAH, BETUL-BETUL TERLEKAT PADA DINDING DI RUANG TAMU, DI SITULAH AKU MENGHABISKAN HARI-HARIKU. SELAGI MASIH ADA YANG SUDI MENERIMA BAKTI, SELAGI ITU AKU MENABUR BAKTI. WALAUPUN LAMPU ELEKTRIK SEMAKIN BERLELUASA PENGGUNAANNYA, LAMPU MINYAK TANAH MASIH TIDAK DIANGGAP LAPUK BAGI YANG MENYUKAI CARA TRADISIONAL.

PANCING HATI DENGAN AKHLAK MULIA

JIKA ditanya bagaimana cara manusia berkomunikasi, pasti jawapannya sama ada melalui lisan, penulisan, lukisan, gerak badan ataupun sentuhan. Di situlah ada alat bantu yang diperlukan bagi melancarkan proses tersebut.

SAHABAT: ANTARA JALAN SUKAR ATAU MUDAH

Sahabat

BUKAN senang untuk menghadapi hari-hari sendirian tanpa sahabat di sisi. Tetapi, harus bijak memilih sahabat yang boleh menunjukkan jalan. Nampak baik luaran bukan bermaksud baik keseluruhan. Kenali dengan siapa kita berkawan.

RUNGUTAN SEBUAH PASU

SEBUAH pasu berharga sedang menunggu masa untuk dilelong. Harganya dianggarkan mencecah puluhan ribu. Kagum dengan pencapaian tersebut, sebuah seterika antik yang juga akan dilelong bertemu pasu tersebut dan mereka berbual-bual.