Menu

 

A+ A A-

YA, ALLAH. JAUHKAN AKU DARI TIPU DAYA SYAITAN

FIRMAN Allah s.w.t. dalam ayat 1 hingga 6 surah al-Nas yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad): ‘Aku berlindung kepada (Allah) Pemelihara sekalian manusia. Yang Menguasai sekalian manusia. Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia. Daripada kejahatan pembisik, penghasut yang timbul tenggelam. Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia. (Iaitu pembisik dan penghasut) dalam kalangan jin dan manusia.’”

Terdapat dua sifat Allah s.w.t. yang difokuskan dalam surah ini iaitu: ‘Rububiyah’, yang memerintah dan mentadbir sebuah kerajaan agung dan ‘Uluhiyyah’, ketuhanan yang menjadi tempat untuk mempersembahkan ibadah secara mutlak.

Ayat ini meletakkan bahawa Allah s.w.t. merupakan pencipta yang bersifat dengan segala sifat kesempurnaan dengan penguasaan mutlak terhadap alam semesta. Lalu Dia menetapkan bahawa hamba mestilah mengerjakan ibadah secara khas buat-Nya, tanpa melakukan sebarang bentuk perbuatan syirik. Menyedari kekuasaan yang ada pada-Nya, maka manusia hendaklah memohon bantuan daripada Allah untuk mendapatkan perlindungan daripada gangguan syaitan yang tidak kelihatan. Seperti yang telah maklum bahawa tugas syaitan adalah membisikkan kepadanya agar berbuat maksiat, melanggar larangan dan meninggalkan perintah Allah.

tipudayasyaitan-3

Kejahatan bisikan syaitan

Penglibatan syaitan dalam memporak-perandakan hubungan manusia ini amatlah jelas sehingga kejahatannya itu boleh menimbulkan salah faham, fitnah memfitnah dan penganiayaan antara sesama manusia. Lihatlah, betapa halusnya tipu daya syaitan untuk menimbulkan perasaan buruk sangka dan segala macam perlakuan buruk dalam hati manusia.

tipudayasyaitan-1

Menurut Sa’id bin Jubair r.a., Ibn Abbas menerangkan bahawa firman Allah yang bermaksud, “bisikan syaitan yang bersembunyi” merujuk kepada keberadaan syaitan yang selalunya berada dekat dengan hati manusia. Apabila hati itu lalai, maka syaitan mula membisikkan kepadanya agar berbuat kejahatan.

Sebaliknya apabila dia mengingati Allah, maka syaitan yang berada dekat dengan hatinya akan lari mengasingkan diri, malahan apabila diucapkan bismillah, maka dia akan menjadi kecil seperti lalat sebelum melarikan dirinya. Namun begitu, perancangan syaitan untuk memperdayakan manusia adalah berterusan tanpa henti dan tanpa mengira waktu. Hanya kekuatan iman dan sentiasa mengingati Allah yang dapat menghalang syaitan daripada menyelusup ke dalam hati.

tipudayasyaitan-2

Pada ayat ke-5 surah al-Nas ini, Allah s.w.t. menjelaskan bahawa panah yang dilemparkan oleh syaitan berupa bisikan untuk melakukan kejahatan ini berkaitan rapat dengan hati. Sekiranya hati itu sudah dikawal oleh syaitan maka semua tindak tanduknya akan mengarah kepada kehendak syaitan dan membelakangkan kehendak Allah s.w.t.

Sentiasa memohon perlindungan

Dalam ayat yang terakhir, Allah s.w.t. memberitahu sekalian manusia bahawa sebenarnya di samping jin yang menyesatkan, manusia juga berperanan menyesatkan kita. Hakikat ini jelas berlaku kerana manusia juga boleh menjadi agen yang menyesatkan orang lain. Perkara ini adalah reality yang tidak dapat kita nafikan dalam kehidupan.

Namun begitu, cara yang paling efektif menjaga diri daripada gangguan syaitan ini dijelaskan dalam firman Allah menerusi surah al-A‘raf ayat ke-201 yang bermaksud: “Sesungguhnya orang yang bertakwa, apabila mereka disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan daripada syaitan, mereka ingat (kepada ajaran Allah) maka dengan itu mereka nampak (jalan yang benar).”

tipudayasyaitan-4

Jadi, kita hendaklah sentiasa berdamping dengan Allah, mentaati-Nya dalam segenap urusan dan memohon perlindungan dengan-Nya daripada bisikan syaitan. Muslim juga hendaklah mematuhi bisikan malaikat yang dalam masa yang sama memujuknya melakukan amal soleh.

Selain itu, beriltizamlah dengan amalan-amalan tertentu yang dapat menyelamatkan kita daripada menjadi mangsa gangguan syaitan. Amalan ini termasuklah menjaga wuduk, mengamalkan membaca ‘bismillah’, membaca ‘A‘uzubillah’, mengamalkan ayat kursi, membaca ‘al-mu‘awwizatain’, membaca keseluruhan surah al-Baqarah dan mengucapkan tahlil (ucapan ‘lailaha illallah’). Wallahuaklam. Q


Ustaz Zahazan Mohamed
Sumber artikel daripada majalah Gen-Q isu No.2

 


 

Ustaz Dr Hj Zahazan Mohamed

Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah.

Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir “KULTUM” (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian “kultum ust zahazan”.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

  TBBK1057 TBBK1157TBBK1182

   TBBK1052TBBK1297TBBK1126

    TBBK1214TBBK1052

Kembali ke atas