Menu

 

A+ A A-
Nik Abd Rahim Nik Abd Ghani

Nik Abd Rahim Nik Abd Ghani

Lulusan Universiti Islam Madinah, Arab Saudi dalam bidang Syariah. Berkhidmat sebagai guru di Sek. Men. Imtiaz, Dungun pada tahun 2004-2005. Kini melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Syariah di Universiti Kebangsaan Malaysia di samping bergiat dalam bidang penulisan dan dakwah.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

IDAH SATU KONGKONGAN

Idah ialah satu tempoh masa bagi wanita untuk menunggu dan menahan diri mereka daripada berkahwin lain selepas diceraikan atau selepas suami meninggal atau selepas difasakhkan.

HADHANAH SIAPA LEBIH BERHAK?

Apa itu Hadhanah?
Hadhanah menurut Sayyid Sabiq dalam bukunya Fiqh al-Sunnah ialah melakukan pemeliharaan anak-anak yang masih kecil sama ada anak lelaki atau perempuan, atau mereka yang sudah dewasa tetapi belum dapat membezakan antara yang baik dan yang buruk.

APABILA JODOH SUDAH BERAKHIR

Benarkah cerai satu-satunya jalan penyelesaian dalam Islam? Atau di sana ada alternative lain...

Seorang rakan yang pernah bertugas sebagai Pegawai Sulh di sebuah mahkamah syariah memberitahu saya, antara ungkapan yang biasa kedengaran sewaktu mengendalikan kes suami isteri, “Bila dah tidak ada persefahaman, kena cerai. Sudah takdir, jodoh setakat ini sahaja...”

SOLAT PENGHUBUNG MAKHLUQ DENGAN KHALIQ

“Solat adalah tiang agama, barang siapa yang mendirikannya maka dia mendirikan agama dan barang siapa yang merobohkannya, maka dia merobohkan agama.”  Demikian maksud hadis Nabi s.a.w. yang masyhur di kalangan masyarakat kita, seperti yang dapat dilihat dalam Al- Maqasid al- Hasanah, 632.

QUNUT NAZILAH SEMAI UKHWAH

‘‘Cubit paha kanan, paha kiri terasa jua,”

Itulah gambaran kasih sayang dan semangat ukhuwah yang ada dalam kalangan umat Islam.

Sabda Nabi s.a.w. bermaksud: “Perumpamaan orang-orang beriman antara sesama mereka dari segi kasih sayang, belas kasihan, cinta mencintai ialah ibarat satu jasad, apabila satu anggota mengadu sakit, seluruh anggota lain merasainya dengan berjaga malam dan demam.” (Riwayat Muslim)

BELAH MULUT BAYI ANDA

ANAK ialah anugerah Allah s.w.t. yang berharga di dunia ini. Ramai dalam kalangan pasangan yang berkahwin menanti saat bahagia seperti ini, iaitu saat menimang cahaya mata. Apabila si anak lahir, Islam menganjurkan si bapa melakukan banyak perkara sunah.

LELAKI BERSALAMAN DENGAN WANITA?

AMALAN kunjung-mengunjungi dan ziarah-menziarahi ialah satu amalan mulia. Pada musim cuti sekolah, biasanya ramai dalam kalangan kita akan pulang ke kampung bertemu sanak saudara dan kaum keluarga. Sama seperti apabila tiba hari raya, umat Islam akan balik ke kampung untuk merayakan hari tersebut.