Menu

 

A+ A A-
Ustaz Mohammad Nidzam Abdul Kadir

Ustaz Mohammad Nidzam Abdul Kadir

Lulusan diploma KUSZA, Sarjana Muda Universiti al-Azhar, Kaherah dan Ijazah Sarjana dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Juga pengalaman pengajian di Pondok Pasir Tumboh. Kini pensyarah di UIAM. Boleh dihubungi di e-mel (nidiium@yahoo.com).

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

 

  

  

  

JANGAN HINA AGAMA MEREKA

SOALAN: Baru-baru ini tersebar di media beberapa kes penghinaan kepada simbol-simbol yang berkaitan dengan Islam. Bagaimana pandangan Islam terhadap tindakan tersebut?

SEORANG MUSLIM MESTI BERBEZA

Soalan: Mutakhir ini semakin ramai generasi muda yang berpakaian menyerupai orang-orang kafir. Terutamanya setelah fenomena “Demam Korea” berjangkit dalam kalangan anak-anak muda kita. Mereka menyerupai artis-artis Korea dalam potongan rambut, pakaian dan lain-lain. Apa komen ustaz?

RESTORAN MILIK BUKAN MUSLIM

Halal atau Haram?

Saya suka sekali makan di luar. Saya suka berkunjung ke restoran restoran yang menawarkan hidangan-hidangan yang unik. Pernah satu ketika saya masuk ke sebuah restoran. Saya ingat sebuah restoran ini milik orang Islam, tetapi ternyata bukan. Saya diberi tahu bahawa pemilik restoran itu beragama Hindu meskipun semua pekerja termasuk tukang masaknya orang-orang Muslim. Saya inginkan kepastian dari Ustaz, adakah makanan yang saya makan di restoran ini halal atau haram?

KEPENTINGAN MENJAGA AKIDAH

Islam dibina di atas tiga asas yang utama iaitu akidah, syariah dan akhlak. Antara ketiga komponen ini, akidah adalah asas yang paling utama dan tunjang kepada Islam. Tanpa akidah, Islam akan terkubur dan segala amal soleh tidak akan dinilai di akhirat nanti.

MUZIK UNTUK BAYI DALAM KANDUNGAN

  • Kategori Hukum

MUZIK UNTUK BAYI DALAM KANDUNGAN

Untuk bayi menjadi aktif, ada saranan supaya ibu memperdengarkan janin dalam kandungannya dengan muzik. Adakah perbuatan sedemikian dibolehkan dalam Islam?

MUKADIMAH: Setiap ibu menginginkan yang terbaik untuk bayinya. Ada kajian mendapati bahawa dengan alunan muzik mampu merangsang kecerdasan otak dan minda bayi di dalam kandungan.

HUKUM PERAYAAN BUKAN ISLAM

HUKUM PERAYAAN BUKAN ISLAM

Ada orang mengatakan bahawa sambutan perayaan sesuatu kaum itu bukannya agama tetapi adat semata-mata. Maka tidak salah kita turut meraikannya. Tambahan pula dalam situasi masyarakat majmuk di Malaysia ini. Apa pandangan ustaz?

MASUK ISLAM WAJIB BERKHATAN?

  • Kategori Hukum

Berkhatan ialah satu amalan yang baik dan selari dengan fitrah. Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Lima perkara yang merupakan sebahagian daripada fitrah: berkhatan, mencukur bulu ari-ari, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur misai.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

TIADA TOLERANSI DAN KOMPROMI DALAM AQIDAH

Nabi s.a.w. berusaha merobohkan dan memusnahkan patung berhala yang terdapat dalam diri setiap individu. Apabila mereka boleh menerima tauhid kepada Allah, maka musnahlah patung berhala dalam diri dan hati mereka.

BEKERJA DI SYARIKAT ORANG BUKAN MUSLIM

  • Kategori Hukum

Harus Bekerja di Syarikat Orang Bukan Muslim

DAHULU saya tidak endah sangat soal haram halal. Sekarang saya bekerja sebagai pemandu lori di syarikat perabot milik seorang beragama Budha. Apa pandangan Islam tentang orang Islam yang bekerja di syarikat orang bukan Islam?

HOROSKOP DAN KAITANNYA DENGAN AKIDAH

Amalan berjumpa tukang tilik, tukang ramal dan yang sewaktunya merupakan antara perkara yang boleh merosakkan akidah. Mungkin tanpa disedari oleh sebahagian masyarakat Muslim, rupanya wujud ancaman yang keras terhadap amalan sebegini.