Menu

 

A+ A A-
Ustaz Dr Hj Zahazan Mohamed

Ustaz Dr Hj Zahazan Mohamed

Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah.

Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir “KULTUM” (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian “kultum ust zahazan”.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

  TBBK1057 TBBK1157TBBK1182

   TBBK1052TBBK1297TBBK1126

    TBBK1214TBBK1052

MERAIH ISTIQAMAH

SOALAN: Apa yang saya faham, dalam Islam kita disuruh beristiqamah. Persoalannya, apakah yang dimaksudkan dengan istiqamah? Mohon pencerahan.

AWAS! PENDUSTA AGAMA

Ciri-ciri Pendusta Agama

2

pendusta

Soalan: Surah ini dimulai dengan pertanyaan yang menarik perhatian. Iaitu berkenaan dengan sifat-sifat para pendusta agama. Bolehkah ustaz jelaskan pengertian ‘agama’ (al-din) di dalam ayat ini?

SALAH FAHAM TENTANG RUH

ORANG tua-tua di kampung saya mengatakan bahawa roh orang yang telah mati akan kembali kepada keluarganya pada malam lailatulqadar pada bulan Ramadhan. Mereka berhujah dengan firman Allah: “Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan ruh…” (Surah Al-Qadr: 4). Adakah ucapan ini betul?

PATUNG PERHIASAN DALAM RUMAH

  • Kategori Hukum

Unsur Syirik

Apa hukum meletakkan patung perhiasan dalam rumah? Di rumah saudara saya terdapat banyak perhiasan dalaman berbentuk patung yang dibelinya dari luar Negara yang dilawati sebagai kenangan.

BIAWAK YANG BERIMAN

DIRIWAYATKAN oleh Ibn Kathir dalam al-Bidayah wan-Nihayah bahawa al-Baihaqiy menceritakan dari Abu Mansur Ahmad bin Ali al-Damghaniy dari daerah Namin di Baihaq, dalam sebuah kisah yang disampaikan dari Umar r.a. : Rasulullah sedang berjalan bersama dengan sekumpulan para sahabat, tiba-tiba datang seorang Arab Badwi dari Bani Sulaim ke hadapan Rasulullah. Beliau membawa bersamanya seekor biawak padang  pasir* yang ditangkapnya, dan bercadang untuk membakar haiwan itu untuk dimakan. Melihat ramai yang berjalan itu, beliau tertarik untuk mendekati dan bertanya siapakah gerangan yang sedang mereka iringi.

JALAN YANG LURUS

Firman Allah dalam ayat ke 6 surah al-Fatihah, maksudnya: Bimbinglah kami ke jalan yang lurus.

Ayat ini sebenarnya merupakan suatu doa yang dipanjatkan setelah hamba-Nya mempersembahkan segala pujian kepada-Nya (ayat pertama hingga ayat ke-4) diikuti dengan pengiktirafan rasa kehambaan dan ketelusan dalam beribadah (dalam ayat ke-5). Ayat ke-7 ini adalah akuan permohonan kepada Allah, agar mendapat bimbingan.

BAHAGIA ATAU DERITA PILIHAN MANUSIA SENDIRI

Tafsir ayat ke 123-126 Surah Taha

Firman Allah dalam ayat 123- 126, maksudnya:

“Turunlah kamu berdua dari syurga itu, bersama-sama, dalam keadaan setengah kamu menjadi musuh bagi setengahnya yang lain; kemudian jika datang kepada kamu petunjuk daripada-Ku, maka sesiapa yang mengikut petunjuk-Ku itu nescaya ia tidak akan sesat dan ia pula tidak akan menderita azab sengsara.”

“Dan sesiapa yang berpaling ingkar daripada ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan Kami akan himpunkan dia pada hari kiamat dalam keadaan buta. Ia berkata:

‘Wahai Tuhanku, mengapa Engkau himpunkan daku dalam keadaan buta, padahal aku dahulu melihat?’ Allah berfi rman: ‘Demikianlah keadaannya! Telah datang ayat-ayat keterangan Kami kepadamu, lalu engkau melupakan serta meninggalkannya, dan demikianlah engkau pada hari ini dilupakan serta ditinggalkan.’”

Menurut para ulama mufasirin, antaranya Ibn Atiyyah dalam tafsirnya al-Muharrar al-Wajiz, arahan yang di kemukakan Allah itu turut merujuk kepada ramai, termasuk syaitan yang diketuai iblis.

Ini dapat dilihat menerusi penggunaan kata jami’an dalam ayat ke-123. Frasa “ba’dukum liba’din aduwwun” pula merujuk kepada persengketaan yang akan terus berlaku antara manusia dan syaitan.

CUKUP ALLAH MENJADI SAKSI

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. menyebutkan, seorang lelaki dari Bani Israel telah meminta bantuan kawannya agar memberinya hutang sebanyak 1,000 Dinar. Lalu kawannya berkata, “Bawalah beberapa orang saksi agar mereka menyaksikan hutangmu ini.” Ia menjawab, “Cukuplah Allah sebagai saksi bagiku!” Orang itu berkata, “Datangkanlah seseorang yang menjamin pinjamanmu.” Peminjam itu hanya menjawab: “Memadailah Allah s.w.t. menjaminku.” Akhirnya kawan itu pun berkata, “Engkau benar!”

GOLONGAN YANG BEROLEH SYURGA

Firman Allah s.w.t. dalam surah al-Balad ayat 17 – 20 yang bermaksud:

“Dan tidak pula termasuk orang yang beriman dan salingberpesan untuk bersabar dan saling berpesan untuk berkasih sayang. (Ketahuilah bahawa orang yang beriman serta berusaha mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan), merekalah golongan pihak kanan (yang akan beroleh syurga). Dan (sebaliknya) orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Kami, merekalah golongan pihak kiri. Mereka ditimpakan (azab seksa) neraka yang ditutup rapat (supaya kuat bakarannya).