Menu

 

A+ A A-

BIAWAK YANG BERIMAN

DIRIWAYATKAN oleh Ibn Kathir dalam al-Bidayah wan-Nihayah bahawa al-Baihaqiy menceritakan dari Abu Mansur Ahmad bin Ali al-Damghaniy dari daerah Namin di Baihaq, dalam sebuah kisah yang disampaikan dari Umar r.a. : Rasulullah sedang berjalan bersama dengan sekumpulan para sahabat, tiba-tiba datang seorang Arab Badwi dari Bani Sulaim ke hadapan Rasulullah. Beliau membawa bersamanya seekor biawak padang  pasir* yang ditangkapnya, dan bercadang untuk membakar haiwan itu untuk dimakan. Melihat ramai yang berjalan itu, beliau tertarik untuk mendekati dan bertanya siapakah gerangan yang sedang mereka iringi.

Apabila diberitahu bahawa mereka sedang mengiringi Nabi, maka dia terus mendekati Nabi lantas berkata: “Demi tuhan Lata dan Uzza, tiadalah sesuatu yang terdapat di alam ini yang lebih kubenci daripadamu wahai Muhammad! Kalaulah tidak kerana kaumku memanggilku dengan panggilan yang tergesa-gesa, tentulah aku sudah memenggal kepalamu lalu aku dapat menggembirakan hatiku dan hati semua manusia yang berkulit hitam, putih dan merah serta selainnya!”

Umar al-Khattab menjadi marah, lalu bangkit dan berkata: “Wahai Nabi! Biarlah saya mengakhiri hidupnya!”

Nabi s.a.w. tenang menjawab permintaan Umar: “Wahai Umar! Tidakkah engkau tahu bahawa orang yang lemah lembut itu hampir diangkat menjadi Nabi?”

Nabi kemudiannya berkata kepada Arab Badwi itu: “Apa yang menyebabkan engkau berkata demikian? Sepatutnya engkau menghormatiku dalam perhimpunan bersama sahabatku!”

biawak-yang-beriman-1

Arab Badwi tersebut tidak mengalah bahkan sebaliknya berkata: “Demi tuhan Lata dan Uzza! Aku takkan beriman kepadamu hai Muhammad hinggalah biawak ini beriman kepadamu,” katanya sambil mengeluarkan biawak itu lalu melemparkannya ke hadapan Nabi s.a.w. Nabi s.a.w. memanggil biawak itu. Kedengaran biawak itu menjawab dengan bahasa Arab yang fasih dan difahami oleh semua yang hadir: “Ya wahai Nabi s.a.w.!” Nabi bertanya: “Kepada siapakah engkau beriman?” Jawab biawak itu: “Saya beriman kepada Tuhan yang di langit itu ‘arasy-Nya, di bumi itulah kekuasaan-Nya, dan di lautan itulah jalan-Nya, dan di syurga itu rahmat-Nya, dan dalam neraka itu azab-Nya!”

Tanya Nabi lagi: “Aku ini siapa wahai biawak?” Jawab si biawak: “Tuan adalah utusan Allah, yang memiliki sekalian alam! Amatlah beruntung orang yang mendokong perjuangan tuan, dan binasalah orang yang mendustakan tuan!” Mendengar kata-kata biawak itu, Arab Badwi itu lantas berkata: “Wahai Muhammad! Sebelum ini engkau merupakan orang yang paling aku benci, tetapi hari ini engkau adalah orang yang paling aku kasihi berbanding dengan bapaku, diriku sendiri, engkau amat kukasihi zahirku dan batinku.” Kemudian beliau mengucapkan kalimah syahadah di hadapan semua yang hadir: “Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan yang sebenarnya yang layak disembah melainkan Allah dan Nabi adalah pesuruh-Nya.”

Lalu Rasulullah s.a.w. berkata: “Syukur kepada Allah yang telah menganugerahkan hidayah-Nya kepadamu, sesungguhnya Islam ini adalah yang paling tinggi dan tiada yang lebih tinggi daripadanya, dan ia tidak diterima tanpa solat, dan solat pula tidak diterima melainkan dengan al-Quran.”

Jawabnya: “Kalau begitu ajarlah saya al-Quran itu, wahai Nabi!” Nabi pun mengajarnya membaca surah al-Ikhlas. Beliau berkata: “Saya tak pernah mendengar kata-kata yang lebih hebat daripada ini!” Nabi menambah: “Ini adalah perkataan Allah, bukannya sajak, jika engkau membaca surah al-Ikhlas ini sekali, ganjarannya di sisi Allah seumpama engkau membaca sepertiga dari al-Quran. Jika kau baca dua kali seumpama dua pertiga dari al-Quran dan jika engkau membaca tiga kali seumpama engkau telah membaca keseluruhan al-Quran.

Jawab Arab itu: “Tuhan itu adalah Tuhan kami, Dia menerima dari kita sedikit tapi membalasnya dengan banyak!” Nabi bertanya kepadanya: “Adakah kamu memiliki harta?” Jawab beliau: “Tiada seorang pun dalam Bani Sulaim yang lebih miskin dari saya.” Nabi bersabda kepada para sahabat: “Berikan kepadanya apa-apa yang kamu ada!” Para sahabat memberikannya bantuan hinggakan dia mendapat harta yang amat banyak terkumpul.

Kemudian Abd Rahman bin Auf r.a. berkata kepada Nabi: “Wahai Rasulullah! Saya memiliki seekor unta yang hamil 10 bulan, yang sederhana besarnya, saya perolehi dalam Perang Tabuk, sekarang saya hendak mendekatkan diri kepada Allah. Saya ingin menghadiahkannya kepada saudara baru kita ini!” Nabi s.a.w. bersabda: “Engkau menceritakan tentang untamu yang engkau telah hadiahkan padanya, sekarang aku akan menceritakan bahagianmu yang diberikan Allah sebagai balasan di akhirat. Allah s.w.t akan akan menganugerahimu di akhirat  unta yang diperbuat dari dari permata hijau, tengkuknya dari permata kuning memiliki pelana yang hebat dan ia akan melintasi titian sirat dengan pantas seperti kilat, semua orang akan merasa iri kepadamu pada hari kiamat.

Kata Abdul Rahman: “Saya reda dengannya wahai Nabi. Arab itu pun keluar dari kawasan itu.  Sekonyong-konyong datang kaumnya dari Bani Sulaim seramai seribu orang menaiki seribu ekor unta membawa bersama mereka seribu pedang dan lembing. Dia bertanya “Ke manakah haluan kamu? Mereka menjawab: “Kami ingin memerangi orang yang menghina tuhan kita! Kata Arab badwi itu kepada kaumnya: “Jangan! Aku sendiri telah beriman dengannya!” Lalu kesemua kaumnya beriman pada Rasulullah.

--
*Biawak padang pasir atau dalam bahasa Arab dikenali dhab adalah binatang yang mempunyai corak badan seperti buaya bersaiz seperti biawak, tetapi lidahnya berbeza daripada biawak kerana ia tidak bercabang.

Ustaz Dr. Hj. Zahazan Mohamed
Sumber artikel daripada majalah Solusi isu No.1


Ustaz Dr Hj Zahazan Mohamed

Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah.

Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir “KULTUM” (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian “kultum ust zahazan”.

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

  

  

  TBBK1057 TBBK1157TBBK1182

   TBBK1052TBBK1297TBBK1126

    TBBK1214TBBK1052

Kembali ke atas