Menu

 

A+ A A-
Ustaz Fathi Yusof

Ustaz Fathi Yusof

Beliau adalah lulusan Sarjana Muda Undang-undang dan Syariah, serta Doktor Falsafah Undang-undang UIAM. Kini bertugas sebagai Pensyarah Kanan dan Felo Penyelidik Undang-undang Islam di Pusat Penyelidikan Fiqh Sains dan Teknologi (CFiRST), Universiti Teknologi Malaysia. Membuat kajian dan penulisan dalam bidang undang-undang Islam, perlembagaan dan kekeluargaan. Beliau boleh dihubungi di alamat e-mel fathiyusof@gmail.com. Antara blog beliau ialah http;//abimuslih.wordpress.com

 

Klik imej di bawah untuk mendapatkan koleksi buku penulis ini di Addeen Online Store.

CHATTING DENGAN BUKAN MAHRAM

Dalam keseronokan komunikasi siber, perbualan antara lelaki dan wanita yang bukan mahram sudah menjadi kebiasaan. Saya inginkan penjelasan tentang hokum berinteraksi menggunakan saluran komunikasi siber secara tertutup seperti melalui talian e-mel, mesej peribadi Facebook, Whatsapp dan sebagainya antara berlainan jantina. Adakah syarak membenarkan atau ada garis panduan yang boleh diikuti?

BERSANDING PATUH SYARIAH

SOALAN: Saya akan berkahwin pada akhir tahun ini. Antara perkara yang merisaukan saya ialah majlis kenduri kahwin nanti. Ibu bapa saya beriaia sangat mahu menjadikan majlis itu besar dan meriah sedangkan saya lebih suka ia diadakan secara sederhana. Salahkah apa yang saya inginkan ini?

BILA WALI TAK BERSETUJU

Soalan: Saya telah lama menjalin hubungan dengan seorang lelaki yang jauh lebih tua daripada saya. Kami lalu merancang untuk melangkah ke jenjang pernikahan. Namun, apabila saya bincangkan perkara itu dengan ibu bapa saya, keduanya tidak setuju saya menikah dengannya. Apa yang mesti saya lakukan? Bolehkah saya melangsungkan pernikahan ini tanpa izin ayah saya?

SUAMI DIDESAK JATUHKAN TALAK

Kerana Isteri Meleter

Seorang isteri meleteri suaminya dan mendesak agar menceraikannya. Tidak tahan dengan leteran itu, si suami akhirnya melafazkan talak dengan berkata: “Sebab kamu mahu sangat, sekarang aku ceraikan engkau!” Adakah jatuh talak itu?

 

NASAB ANAK LUAR NIKAH

Nasab kepada Ibu

Sebelum ini saya memahami bahawa nasab itu hanya kepada si ayah. Namun apabila menyentuh anak zina, nasabnya pergi kepada si ibu. Mohon penjelasan.

STATUS PERKAHWINAN SELEPAS ISLAM

SOALAN : Rakan sekerja saya baru memeluk Islam tanpa pengetahuan isteri dan keluarganya. Sebelum ini dia pernah menyatakan hasratnya untuk memeluk Islam dan mengajak sama isterinya tetapi dia enggan. Apakah status hubungannya dengan isteri yang masih kafir?

KONSEP SEKUFU SATU DISKRIMNASI

SOALAN :Saya ingin memahami konsep sekufu dengan sebenarnya. Sebelum ini saya pernah berbincang tentangnya dengan beberapa orang teman. Namun, saya masih tidak begitu berpuas hati. Secara jujurnya, saya masih beranggapan bahawa konsep sekufu itu ada unsur diskriminasi. Mohon pencerahan.

MENJADIKAN ANAK ANGKAT SEBAGAI MAHRAM

  • Kategori Hukum

Saya dan suami sepakat untuk mengambil seorang anak angkat perempuan yang kini berumur lima bulan. Seboleh-bolehnya kami ingin menjadikannya mahram kepada keluarga kami. Maka saya merancang untuk mengambil pil hormon perangsang susu supaya dapat menyusukannya nanti. Jadi saya inginkan kepastian adakah tindakan ini memang dibolehkan?

Jawapan:

NIKAH DENGAN NIAT SEMENTARA

Niat Cerai Sejak Awal Lagi

ADAKAH sah nikah seorang lelaki yang berniat untuk menjadikan pernikahannya itu sementara sahaja? Sejak awal lagi dia sudah niat untuk menceraikan isterinya apabila sampai masanya.

MENYUSUKAN ANAK: ANTARA TANGGUNGJAWAB SUAMI DAN HAK ISTERI

Suami Paksa Isteri Menyusukan Anak

Saya seorang wanita berkerjaya dan mengalami kesulitan untuk menyusukan anak sepenuhnya. Namun suami saya menyuruh saya agar menyusu sepenuhnya dengan cara menyimpan susu untuk bekalan anak pada waktu saya bekerja. Saya agak keberatan untuk memenuhinya apabila memikirkan soal masa dan kepenatan. Adakah salah jika saya tidak memenuhi kehendak suami saya itu?